Β. Μαυρουδής : Απάντηση στους χαρακτηρισμούς του Δημάρχου Ρ-Π, Β. Πιστικίδη

μαυρουδήςΕυχαριστώ τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου για το σχολιασμό του (ότι είμαι παραμυθατζής συγγραφέας κλπ) επειδή μου δίνει την δυνατότητα (υποχρέωση) απάντησης.

Πράγματι ξέφυγα σε χαρακτηρισμό οξύ και άδικο για τον ίδιο, γι’ αυτό άλλωστε ανασκεύασα σχεδόν αμέσως, χωρίς όμως να παίρνω και εντελώς πίσω τη διαπίστωση ότι λέει ανακρίβειες προς τους δημοτικούς συμβούλους.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο δημοτικός σύμβουλος και συνάδελφος ιατρός Μύρων Τσαγκαράκης απηύθυνε ερώτημα προς εμένα, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση για τον βιολογικό καθαρισμό, αν δεν υπάρχει η αποδοχή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι από το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Ο δήμαρχος απαγόρεψε να απαντήσω, εφαρμόζοντας το τυπικό της διαδικασίας των ερωτήσεων που προβλέπει ο κανονισμός, και ζήτησε να απευθυνθεί η ερώτηση προς αυτόν. Έτσι απάντησε εκείνος αντί για μένα, περιλαμβάνοντας στοιχεία από το επίμαχο (όπως αποδείχτηκε) άρθρο 22 του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου που βρίσκεται στη Βουλή αυτήν την περίοδο.

Το άρθρο αυτό (το παραθέτω ολόκληρο ως σημείωση στο τέλος) περιλαμβάνει δύο παραγράφους. Σύμφωνα με την πρώτη, αν ο δήμος δεν εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (που στην περίπτωσή μας αφορά τη δημιουργία του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση της 9μελούς διυπουργικής επιτροπής) τότε ξεκινά διαδικασία υποχρεωτικής συμμόρφωσής μας μέσα σε περίοδο τριών μηνών. Μια τέτοια διαδικασία, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί πολιτική παράκαμψη του συνταγματικού δικαιώματος της τοπικής αυτοδιοίκησης όσον αφορά το τεκμήριο της αρμοδιότητας που διαθέτει για τις τοπικές υποθέσεις (άρθρο 102 του Συντάγματος). Με λίγα λόγια, σε τρεις μήνες από την ψήφιση του προαναφερθέντος νομοσχεδίου, το δημοτικό συμβούλιο εξαναγκάζεται σε συμμόρφωση και η διαδικασία κατασκευής ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι ξεκινά. Το σοβαρό κατά τη γνώμη μου, σε σχέση με τις οικονομικές διαστάσεις της ερώτησης του κ. Τσαγκαράκη, είναι ότι το έργο θα υλοποιείται με το δήμο χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα παρέμβασης στις λεπτομέρειες της κατασκευής του. Πώς να είναι σεβαστή η γνώμη του για κάτι που πολέμησε να μη γίνει;

Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 22 αφορά την πληρωμή του μεριδίου των προστίμων που αναλογεί σε κάθε δήμο μέσω της παρακράτησης της χρηματοδότησής του από το κράτος. Αυτό ακυρώνει τις διαβεβαιώσεις του κ. Πιστικίδη ότι τα πρόστιμα θα πληρωθούν από την Ελληνική Δημοκρατία (δηλαδή από όλους τους Έλληνες) και όχι από τους δημότες. Αντιπαρέρχομαι το πολιτικό ήθος που εμπεριέχει ένας τέτοιος ισχυρισμός.

Αντιπαρέρχομαι επίσης την κατάχρηση του διαδικαστικού του δικαιώματος να απαντήσει αντί για μένα σε ένα ερώτημα που είχε απευθυνθεί σε μένα προσωπικά. Στην απάντησή του (όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και στο βίντεο που για του λόγου το αληθές παραθέτω στο τέλος απομαγνητοφωνημένο) συνδέει τα πρόστιμα με την αναγκαστική συμμόρφωση, υπονοώντας ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται να πληρώσουμε διότι σε τρεις μήνες θα εξαναγκαστούμε να συμμορφωθούμε. Κάτι τέτοιο είναι ανακριβές διότι ο νόμος είναι εντελώς διαφορετικός. Τα πρόστιμα πληρώνονται ήδη και θα πληρώνονται μέχρι να διαπιστωθεί η μετατροπή των ακαθάρτων λυμάτων της πόλης μας σε καθαρό νερό.

Αυτές είναι οι διαφωνίες μας και δεν έχουν να κάνουν ούτε με εμπάθειες ούτε με διάθεση αυτοπροβολής από την πλευρά μου. Άλλωστε, από δεκαετίας και πλέον είναι γνωστή στους Δημότες η στάση και θέση μου. Το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι το σοβαρότερο αυτή τη στιγμή για το δήμο μας και δεν μπορεί να συνεχιστεί η αντιμετώπισή του με προσωπικούς χειρισμούς και ατυχείς συμπορεύσεις από τον δήμαρχο. Η μόνη αποφασιστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο δεκαοκτάμηνο σχεδόν της θητείας του Δ.Σ. έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς προετοιμασμένη εισήγηση.

Η ανακόλουθη πολιτική του δημάρχου στο ζήτημα της αποχέτευσης (17 μήνες Ψυτάλλεια και 1 μήνα Λαχατέλα) έχει ναυαγήσει. Αντί να παίζουμε την κολοκυθιά με την κυβέρνηση αλλάζοντας καρφίτσες στο χάρτη, δεν θα ήταν σοφότερο να ασχολούμαστε συλλογικά με την ποιότητα και την αρτιότητα του έργου;

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι συνέπειες οδυνηρές. Άσχετα ποιους η ζωή δικαιώσει ή θα διαψεύσει για τους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί, σημασία έχει, όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε την πρόοδο και το μέλλον του τόπου μας.

Ευάγγελος Μαυρουδής

Ιατρός – Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Α. Απομαγνητοφωνημένο βίντεο απάντησης δημάρχου προς Τσαγκαράκη: «Η απάντηση, Μύρωνα, έχει σχέση με αυτό που σας διάβασα για το άρθρο 22, το οποίο έλεγε ότι εφόσον υπάρχει κάποια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τότε θα πρέπει να μας καλέσει, να πούμε γιατί αντιδρούμε, να σηκωθούμε να δώσουμε εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σύμφωνα με τη διατύπωση που μπορεί να διαβάσει κανείς, αλλιώς θα μπορούσε να μετακυλήσει ας το πούμε το πρόστιμο προς το δήμο και να το εισπράξει μέσω των ΚΑΠ. Αυτή είναι η απάντηση».

Β. Τι ακριβώς γράφει το άρθρο 22:

Άρθρο 22 
Συμμόρφωση των δήμων και περιφερειών προς πράξεις ή αποφάσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
1.Σε περίπτωση έκδοσης πράξης ή απόφασης οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λόγω παράνομης πράξης ή παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας οργάνου δήμου ή περιφέρειας, ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει, αμελλητί, να συμμορφωθεί πλήρως με το περιεχόμενο και το διατακτικό, αντιστοίχως της παράνομης πράξης ή απόφασης. Εάν ο ΟΤΑ για οποιονδήποτε λόγο δεν συμμορφώνεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας ή μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του Ελεγκτή Νομιμότητας ο ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ή ο Συντονιστής τον καλεί εγγράφως να συμμορφωθεί εντός ορισμένης προθεσμίας η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες αφού ο ΟΤΑ έλαβε γνώση της σχετικής κλήσης.
2.Σε περίπτωση καταδίκης της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, παρακρατείται το ισόποσο του προστίμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που εγγράφονται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παρακρατείται το ανωτέρω ποσό από τον οικείο ΟΤΑ.

Αναδημοσίευση: irafina.gr

Tagged with: , , , , ,
Posted in Απόψεις, Τοπικά Νέα Αττικής, Uncategorized
3 comments on “Β. Μαυρουδής : Απάντηση στους χαρακτηρισμούς του Δημάρχου Ρ-Π, Β. Πιστικίδη
 1. […] Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μαυρουδής δεν έχασε την ευκαιρία (αυτό έλε… Βλέπετε οι τύψεις για την εκτός ορίων συμπεριφορά του […]

 2. Magkafas Athanasios says:

  Ο (κύριος) Τσαγκαράκης, ας κοιτάξει τα παιδιά του που τα έχει παρατήσει , και πεινάνε, και ας αφήσει τις υποδείξεις και την πολυτελή ζωή , διότι έχει βγει είδη μία καταδικαστική απόφαση , εις βάρος του, και θα γίνει και δεύτερη και τρίτη, όσον αρνείται δογματικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
  Ας σταματήσει επιτέλους αυτός ο αγύρτης να προσποιείται το γιατρό, διότι δίπλωμα οδοντιατρικής ΔΕΝ έχει, γεγονός που καθιστά αυτόν τον αποσταγμένο από το αστυνομικό σώμα εν λόγο (κύριο) άκρως επικυνδυνο.Αυτο που αγόρασε για δίπλωμα από τη Ρουμανία έναντι ενός γκαζοντενεκέ λαδιού , δεν είναι αυθεντικό δίπλωμα,ούτε καν πλαστό δίπλωμα δεν έχετε (κύριε) Τσαγκαράκη. ! Αρκετά λοιπόν (κύριε) Τσαγκαράκη ! Και ο τσαρλατανισμός έχει τα όρια του ! Σταματήστε λοιπόν να φυγοδικείτε,και πείτε μας επιτέλους τον αληθινό λόγο για τον οποίο εκδιωχθηκατε κακήν κακώς από το αστυνομικό σώμα.
  Και για το ποιος είναι παραμυθατζής, και παθολογικά ψεύτης, το γνωρίζει ο ίδιος ο πολύ καλά ο μυθομανής (κύριος) Μύρων Τσαγκαράκης.!
  Ειλικρινά λυπάμαι για την έλλειψη ειλικρίνειας, λυπάμαι για την ανικανότητα σας αλλά πιο πολύ λυπάμαι για την έλλειψη ανδρισμού σας (κύριε) κομπογιαννίτη Μύρων Τσαγκαράκη.

  • Tsagkarakis Myron says:

   Καλό είναι να προσέχεις τί πόστάρεις γιάτι υπάρχουν και δικαστήρια. Είμαι Διδάκτωρ Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτος της Ιατρικής Αθήνας . Δεν έχω παιδιά δεν υπηρέτησα ποτέ στην Αστυνομία και δεν έχω πάει ποτέ στα 49 μου χρόνια στην Ρουμανία ούτε γιά τουρισμο!!!. Με ενημέρωσαν τώρα γιά το σχόλιο σου φίλοι που θεώρησαν ότι με προσβάλεις άδικα. Μήπως με μπερδεύεις με κάποιον άλλον? Αδικείς τον εαυτό σου και βγάζεις χολή σε άνθρωπο που δεν σου έχει κάνει τίποτα και δεν τον γνωρίζεις!! Τα προσωπικά σου με τον συνονόματο μου τί σχέση έχουν με τις δραστηριότητες μου στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου? Σε παρακαλώ να ανασκευάσεις άμεσα επιφυλασόμενος κάθε νομίμου μέσου προστασίας της ηθικής μου υπόστασης.
   Τσαγκαράκης Μύρων
   Διδάκτωρ Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρ/κής Παν/μίου Αθηνών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: