Δημ. Πνευματικάτος: Από τη Λακαθέλα στο Πλατύ Χωράφι

lakathela_kipi.jpg
Η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής «τελείωσε» τη Λακαθέλα. Η εννεαμελής(;) Διυπουργική Επιτροπή*, που συνεδρίασε λίγο πριν το τέλος του 2015, αποφάσισε να απορρίψει την κοινή πρόταση των δήμων Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου για κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στη θέση Λακαθέλα.

lakathela_kipi2.jpg

Η θέση αυτή είναι απαγορευτική καθώς είναι κοντά με τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Επίσης, η Επιτροπή, έλαβε υπόψη της την πολυετή εκκρεμότητα του ζητήματος και της πιθανότητας να χαθούν οι πόροι από το νέο ΕΣΠΑ, αν η συζήτηση για τη χωροθέτηση συνεχιστεί στο διηνεκές.

Έτσι, η διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει το έργο με τη θέση που προ ετών είχε επιλεγεί, το «Πλατύ Χωράφι». Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ζητηθεί η συναίνεση των δύο δήμων. Αν όμως αυτή δεν εξασφαλιστεί, η χωροθέτηση θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση ως τελευταίο μέσο για την κατασκευή μιας τόσο αναγκαίας υποδομής.

Η επόμενη συνάντηση της διυπουργικής θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου.

Ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις, αντιλήψεις, υποσχέσεις που είχαν δοθεί προεκλογικά ή και παλιότερα, από τους διεκδικητές των δημαρχιακών θώκων, ήταν φανερό ότι η δημιουργία Βιολογικού Καθαρισμού στο Πλατύ Χωράφι είναι μονόδρομος.

Η λύση της Ψυτάλλειας ήταν ξεκάθαρο πως είχε απορριφθεί από την Πολιτεία.

Ωστόσο, οι δήμαρχοι, κ. κ. Πιστικίδης και Μάρκου, επέμεναν πεισματικά στην ουτοπική αυτή θέση επί 16 μήνες. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ξοδέψουν 30.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου τους για να πληρώσουν μια μελέτη που πίστευαν ότι θα την αποδείκνυε ως σωστή.

Η απόρριψη της Ψυτάλλειας και με τη βούλα της καθηγήτριας κ. Λοϊζίδου, επισφράγισε στο σημείο αυτό την πολιτική ήττα τους και την εμμονή τους σε ανέφικτες λύσεις.

Η νέα υποδειχθείσα θέση κατασκευής του ΚΕΛ, η οποία ασμένως έγινε δεκτή από το ΔΣ Ραφήνας, ρίχτηκε υπό τύπο πολιτικής κολοκυθιάς στο τραπέζι, για το οποίο οι αρμόδιοι παράγοντες (Υπουργείο και Περιφέρεια ήταν επίσης πρόχειρα ενημερωμένοι).

Όλοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ενώ, δυο βδομάδες μετά, το όνομα αυτό (Λακατέλα ή Λαχαθέλα ή Λακαθέλα – Κήπι) απορρίφθηκε από το αρμόδιο διυπουργικό όργανο.

Ισορροπίες από τον αντιδήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου

Ο κ. Μπουρνούς, αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και σε ένα χρόνο δήμαρχος, με άρθρο του επανέρχεται με φιλοσοφικούς προβληματισμούς και ιδεολογική απελπισία, ξανά στην ήδη απορριφθείσα πρόταση.

bournous3.jpg

Το αξιοσημείωτο που αναφέρει είναι: «Θα τοποθετηθώ ενημερώνοντας τους πολίτες για τις αληθινές πτυχές της κρατούσας κατάστασης, ως ένας αιρετός που δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και που δεν έχει ιδιαίτερα θέματα με την προτεινόμενη χωροθέτηση –από πλευράς πολιτείας- στη θέση Πλατύ Χωράφι, πλην των αναγκαίων συνοδευτικών αντιπλημμυρικών έργων που οφείλει η πολιτεία να γίνουν εκεί και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια του γ-βαθμού επεξεργασίας. Αυτή η τελευταία διασφαλίζεται μόνο με επέκταση της υπάρχουσας προμελέτης με πρόβλεψη για επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υδάτων.

Αυτή την ξεκάθαρη και διαυγή θέση, την έχω γνωστοποιήσει πολλαπλώς μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου μέχρι σήμερα, από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τα τελευταία γεγονότα, γι’ αυτό έχω το «πλεονέκτημα» να ομιλώ μόνο με όρους που εξασφαλίζουν την ωφελιμότερη και ασφαλέστερη λύση στο δήμο μας του αποχετευτικού θέματος».

Παρήγορο είναι το γεγονός ότι παραμένει σταθερός στις θέσεις του. Ωστόσο, είναι καταφανές πλέον, ότι το ΔΣ Ραφήνας-Πικερμίου έπαιξε το ρόλο του «λαγού» ως προς την ψήφιση της θέσης Λακαθέλας. Οι πληροφορίες λένε, ότι αντιστράφηκαν οι όροι. Αν το ΔΣ Σπάτων-Αρτέμιδος ψηφίσει την κατασκευή του ΚΕλ στο Πλατύ Χωράφι, η διοίκηση του κ. Πιστικίδη δεν θα έχει καμία αντίρρηση να συμπορευθεί με αυτή των Σπάτων-Αρτέμιδος.

Νέο ρόλο εμφανίζει ο κ. Μάρκου

Μετά την απόρριψη από την διυπουργική της θέσης Λακαθέλα, ο δήμαρχος κ. Μάρκου με δηλώσεις του «μπέρδεψε» και πάλι το εφικτό με το ανέφικτο προσπαθώντας να ισορροπήσει σε δύο «βάρκες», αντί να προσανατολιστεί στη μία μοναδική και γρήγορη λύση ενός αναγκαίου προβλήματος.

markou_dimitris3.jpg

Παρότι λοιπόν, η ψήφος του ΔΣ για τη Λακαθέλα είναι ακόμα νωπή, σε απάντησή του στη δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΣΑ αναφέρει:

«Η Δημοτική μας παράταξη χωρίς να εγκαταλείπει καμία πτυχή του αγώνα, ακόμα και τη διεκδίκηση της λύσης σύνδεσης με την Ψυτάλλεια, στη βάση της απόφασης 330/2015 που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, γι’ αυτό άλλωστε με την εναλλακτική πρόταση – απόφαση 367/2015 δεν ακυρώσαμε την επιλογή αυτή (δηλαδή την απόφαση: 330/2015 για διεκδίκηση της λύσης «Ψυττάλεια» η οποία παραμένει σε ισχύ και είναι νόμιμη). 

Τα κορόιδα θα πληρώσουν

Έτσι, λοιπόν, είτε ως μέλη της Ελληνικής Δημοκρατίας, είτε ως δημότες, οι συμπολίτες μας θα κληθούν να πληρώσουν την αμετροέπεια των εκπροσώπων τους.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι δύο δήμοι θα πτωχεύσουν, όταν αρχίσουν να παρακρατούνται οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι του από το κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος.

Υπάρχουν μέτρα που ενεργοποιούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις (άρθρο 174 του Ν. 4270/2014). Ανάμεσα στ’ άλλα, προβλέπεται αύξηση των δημοτικών τελών, περιορισμός των δαπανών του δήμου στη μισθοδοσία και στις απόλυτα ανελαστικές δαπάνες, καθώς και αύξηση του ανώτατου συντελεστή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας των δημοτών μέχρι και σε 3‰ (τρία τοις χιλίοις).

Τα πρόστιμα, όπως πληροφορηθήκαμε, έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβρη και η πρώτη δόση πληρώθηκε ήδη. Αργά η γρήγορα θα ανακοινωθεί και ο επιμερισμός τους.

Είναι απορίας άξιο, πως οι ελληνικές κυβερνήσεις, τώρα και στο παρελθόν, να παρουσιάζονται αμείλικτες και άκαμπτες σε θέματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των Ελλήνων (κόψιμο συντάξεων, μείωση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.λ.π) και σε ζητήματα βελτίωσης της καθημερινότητας τους, φοβούμενες το πολιτικό κόστος όχι μόνο να αδρανούν, αλλά και να χρυσοπληρώνουν οι πολίτες την πολιτική αδράνεια τους.

Ας μη μας πει κανείς ότι διαθέτουν δημοκρατική ευαισθησία και γι αυτό επιζητούν την κοινωνική συναίνεση για την κατασκευή του έργου. Για τις περικοπές που παραπάνω αναφέραμε, λειτούργησαν σκληρότερα από… αφρικανούς δικτάτορες.

Δημήτρης Πνευματικάτος

pneumatikatos4.jpg

* Στη διυπουργική συμμετέχουν οι υπουργοί:
Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου ως Συντονιστής, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας, υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

Αναδημοσίευση από :irafina.gr

Advertisements
Tagged with: , , , , , , , , ,
Posted in Απόψεις, Τοπικά Νέα Αττικής, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: