Δημ. Πνευματικάτος: Στη θέση Λακαθέλα της Αρτέμιδας(;;;) η πρόταση για την χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού

του Δημ. Πνευματικάτου

ds17122015_1.jpg
Στη θέση Λακαθέλα της Αρτέμιδας(;;;) η πρόταση για την χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού

Δυστυχώς, ένα πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί χρόνια πίσω και σε λίγα λεπτά της ώρας, απασχολεί για δεκαετίες χωρίς λύση και κατάληξη και σε πολύ έντονο βαθμό, τις τελευταίες 15 ημέρες την κοινωνία των Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου.

Το αλαλούμ συνεχίζεται ακάθεκτο. Η συγκάλυψη της πολιτικής ανεπάρκειας και παραδοχής της πραγματικότητας από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, βρήκε απρόσμενο συμπαραστάτη το ΔΣ της Ραφήνας-Πικερμίου.

Πριν μερικούς μήνες, το ΔΣ Ραφήνας-Πικερμίου, ψήφιζε αρνητικά για την κατασκευή ΚΕΛ σε χώρο που βρίσκεται στην επικράτεια άλλου Δήμου. Χθες, ψήφισε θετικά για το χώρο που επίσης δεν του ανήκει. Το τραγικό είναι, ότι ούτε το ΔΣ του δήμου που ανήκει η περιοχή δεν έχει ακόμα ψηφίσει τη νέα πρόταση.

Και γιατί; Διότι η πρόταση, του σημερινού δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Μάρκου, προφανώς σε συνεργασία με τον κ. Πιστικίδη, είχε παρθεί «εν κρυπτώ και παραβύστω» (κάποιων, ή, όλων;) των Δημοτικών Συμβούλων, με τη ιδέα ότι πετώντας την κατασκευή του ΚΕΛ στη θέση «Λακαθέλα» υλοποιήθηκαν οι όποιες προεκλογικές υποσχέσεις κυρίως του κ. Μάρκου, «για όχι λύματα στην Αρτέμιδα πάμε Ψυτάλλεια, κ.λ.π.

Δυστυχώς, οι ανεφάρμοστες πολιτικές εμμονές, η άρνηση προόδου της τεχνολογίας, τα κτηματικά μικροσυμφέροντα, η ανεπαρκέστατη κεντρική διοίκηση, (ανίκανη να πείσει) οι ευθυνόφοβες δημοτικές διοικήσεις, οδηγούν τους κατοίκους τεσσάρων πόλεων να συνεχίσουν να ζουν μέσα στην απαξίωση και στην ταπείνωση.

Η Συνεδρίαση

Σε μια μαραθώνια και σχετικά ήρεμη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου ψήφισε με αυξημένη πλειοψηφία, 22 ναι και 1 παρών, την «εξ ουρανού» προταθείσα, εκ μέρους των δύο δημάρχων, θέση Λακαθέλα Αρτέμιδος, για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού.

Ο δήμαρχος, κ. Βασίλης Πιστικίδης, παρουσίασε επιστολή υπογεγραμμένη και από τον κ. Μάρκου, την οποία κατέθεσαν στο ΥΠΕΚΑ. Στην επιστολή προτεινότανε η αλλαγή θέσης κατασκευής του βιολογικού στην περιοχή Λακαθέλα Αρτέμιδος, από το «Πλατύ Χωράφι».

Η ξαφνική αλλαγή θέσης, προκάλεσε τη δυσφορία όσων κατοίκων του όμορου δήμου που ήρθαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Κι αυτό διότι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Μάρκου, είχε προτείνει αποκλειστικά την λύση της σύνδεσης με την Ψυτάλλεια χωρίς να αναφέρει τη θέση Λακαθέλα.

Απορίες και σκεπτικισμό δημιούργησε, το γεγονός, το επεσήμανε η κ. Τόκα, ότι το δημοτικό συμβούλιο της Ραφήνας-Πικερμίου συνεδριάζει νωρίτερα από εκείνο των Σπάτων για την αποδοχή της νέας χωροθέτησης, που βρίσκεται εκτός των ορίων του.

Ενδείκνυται η Λακαθέλα;

Πολύ νωρίς αρχίσανε τα ερωτηματικά για την καταλληλότητα της θέσης. Λαμβάνοντας υπόψη μας την τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέως, Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Κλαμπατσέα, η οποία ανέφερε: «Η θέση Λακαθέλα, βρίσκεται στην ζώνη Β3 και παρουσιάζεται σαν Αττικό πάρκο και με δυνατότητα χρήσης γης πολιτισμού και οινοποιίας. Αυτό φέρνει δυσκολίες για την συγκεκριμένη περιοχή».

Επίσης, η τοποθέτηση του κ. Δρόση, υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής, ο οποίος τόνισε «ότι θα πρέπει πριν το τέλος του χρόνου να έχει αποφασιστεί η θέση χωροθέτησης και να έχει συμφωνηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη για να μπορέσει να μείνει η χρηματοδότηση των 100.000.000 €. Αν δεν γίνει αυτό η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η δικιά του, θα είναι να αποδεσμευτούν τα χρήματα για άλλα έργα. Κάνοντας μια υπόθεση μελέτης για την νέα θέση που προτείνεται, τόνισε, ότι το διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες τη θέτουν χρονικά εκτός χρηματοδότησης».

Με το «καλημέρα» η νέα θέση φαίνεται ότι εμφανίζει πολλά αρνητικά στοιχεία και με δεδομένο ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος για μην χαθούν αφενός τα χρήματα για την δημιουργία του βιολογικού και αφετέρου να συμμορφωθούν οι δύο δήμοι στα όσα όρισε η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η θέση για ΚΕΛ στο «Πλατύ Χωράφι» μοιάζει να είναι η ποιο ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Για πρώτη φορά, παρότι το θέμα βοούσε για χρόνια, κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραβρέθηκαν σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Βαγγέλης Καπετάνιος Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, η κ. Γ.Γ. Ρένα Κλαπατσέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, ο αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο κ. Δημήτρης Δρόσης υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής, οι κ. κ. Κοσκολέτου και Γαργαρέτας απ’ το ΥΠ.ΕΣ. κι η Μαρία Λοϊζίδου καθηγήτρια στη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η οποία, ως γνωστό, έχει αναλάβει σύνταξη μελέτης κατ’ εντολή των δύο δήμων.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Βασίλης Πιστικίδης, διάβασε έγγραφα στα οποία αναφέρονται στην αναγκαία και επείγουσα ανάγκη λύσης του προβλήματος, καθώς όπως ανέφερε: «βρίσκεται στη λίστα των προαπαιτουμένων για την είσπραξη της δόσης του ενός δις ευρώ κι επηρεάζει τη διακοπή ή τον περιορισμό των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα απ’ το Ευρωπαϊκό δικαστήριο».

Απορρίφθηκε η Ψυτάλλεια

Η κα Λοϊζίδου (ΕΜΠ), ως γνωστό είχε αναλάβει να κάνει μελέτη για τη δυνατότητα σύνδεσης με την Ψυτάλλεια, η εξεύρεσης άλλου χώρου κατασκευής του ΚΕΛ, με κόστος 60.000 Ευρώ, είπε: «το πρώτο πράγμα που ερεύνησα ήταν η σύνδεση με την Ψυτάλλεια. Αυτό αποκλείεται. Διότι αν πέσουν μεγαλύτερα φορτία θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την δημιουργία αζώτου, εκτροφισμός της θαλάσσιας ζωής. Σχετικά με το Πλατύ Χωράφι και την θέση Λακαθέλα, τόνισε: «το Πλατύ Χωράφι έχει προβλήματα με δικαστικές αποφάσεις. Η θέση Λακαθέλα φαίνεται να μετριάζει τις αντιδράσεις των κατοίκων».

Ωστόσο, άλλη άποψη διατύπωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου, όταν «κατηγορήθηκε» ότι ως πρώην δήμαρχος Σαρωνικού προσπαθούσε να στείλει τα λύματα του νότιου τμήματος του δήμου του στη Ψυτάλλεια. «Η λύση απεντάχθηκε παρότι υπήρχε κι η χρηματοδότηση του έργου λόγω σθεναρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, οπότε και ο Νότιος Σαρωνικός βρίσκεται σήμερα στον αέρα. Χρειάζεται και για τις δύο περιπτώσεις πολιτική βούληση που δεν υπάρχει».

Το θέμα θα μας απασχολήσει και στο επόμενο φύλλο, αφού είναι σίγουρο μέχρι την νέα έκδοση του «Δημότη» θα υπάρξουν πάρα πολλές εξελίξεις.

Αναδημοσίευση από : irafina.gr

Tagged with: , , , , , , , ,
Posted in Απόψεις, Τοπικά Νέα Αττικής, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: