Το πρώτο «ναι» για τον βιολογικό στα Σπάτα

του Γιώργου Λάλιου

viologikos katharismos«Πού είναι η ΕΥΔΑΠ;». «Πού να είναι, κρύβεται!». Το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου δεν είχε καλά καλά ξεκινήσει και ήδη οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας «σκέπασαν» την ανάγνωση των παρισταμένων από τον δήμαρχο. Περισσότερα από 20 χρόνια μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ για την Ανατολική Αττική, μια μερίδα κατοίκων εξακολουθεί να είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι η εναλλακτική λύση για τους βόθρους είναι η σύνδεση με την Ψυττάλεια, κάτι που η εταιρεία έχει εδώ και χρόνια αποκλείσει κατηγορηματικά. Και να θεωρεί ότι οι βιολογικοί καθαρισμοί ρυπαίνουν τη θάλασσα.

Το μοναδικό θέμα του δημοτικού συμβουλίου που ξεκίνησε προχθές στις οκτώ το βράδυ και τελείωσε στις 01.30 τα ξημερώματα ήταν η χωροθέτηση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού που θα εξυπηρετήσει τους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας. Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου καλούνταν να γνωμοδοτήσει, ουσιαστικά απλά να συναινέσει, καθώς η θέση του βιολογικού βρίσκεται στα όρια του δήμου Σπάτων και έχει ένα παράξενο, πιθανότατα αρβανίτικο όνομα: Λακαθέλα- Κήπι.

Η παρουσία δύο γενικών γραμματέων στο συμβούλιο, της κ. Ρένας Μπαριτάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και του Βαγγέλη Καπετάνιου από το υπουργείο Εσωτερικών είχε περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική σημασία: μετέφερε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Ελλάδα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχει μια συγκεκριμένη θέση για το έργο και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ειδάλλως τα 100 εκατ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε άλλα έργα και οι δύο δήμοι θα μείνουν… με τους βόθρους.

Η υπόθεση, βέβαια, είναι κάθε άλλο παρά απλή. Οπως ανέφερε χθες η κ. Μπαριτάκη, η θέση Λακαθέλα- Κήπι βρίσκεται σε περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων που έχει χαρακτηριστεί «αττικό πάρκο», με επιτρεπόμενες χρήσεις πολιτισμού και οινοποιίας. Αλλά ακόμα κι αν η ΖΟΕ τροποποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, θα χαθεί χρόνος για να μελετηθεί επαρκώς η νέα θέση, έναντι της θέσης «Πλατύ Χωράφι» που είχε αδειοδοτηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι λιγοστός. Οπως ανέφερε ο κ. Δημ. Δρόσης, εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής, αν όλα «τρέξουν» με πρωτόγνωρους ρυθμούς, το έργο θα είναι έτοιμο το 2023.

Δεν έλειψαν και τα απρόοπτα. Για παράδειγμα, η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Λοϊζίδου, που προσελήφθη ως σύμβουλος από τους δύο δήμους για το θέμα, υποστήριξε ότι η Ψυττάλεια λειτουργεί οριακά από πλευράς επιπτώσεων στον Σαρωνικό και πως η σύνδεση νέων περιοχών θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα. Για να έλθει λίγο αργότερα ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου και να υποστηρίξει ότι η σύνδεση με την Ψυττάλεια δεν έχει αποκλειστεί για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά για… μικροπολιτικούς! «Εχουν ξεσηκωθεί στον Πειραιά, δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση. Δεν θέλουν τα λύματα της Ανατολικής Αττικής!» υποστήριξε. «Τότε να μην έρχονται να πετάνε από το αεροδρόμιό μας!» ξεσηκώθηκε μια κυρία, από σύλλογο των Σπάτων. Πάντως, ο κ. Φιλίππου δεν γλίτωσε και τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωθέντων, καθώς ως δήμαρχος Σαρωνικού είχε πετύχει… να ακυρώσει τη δημιουργία τοπικού βιολογικού καθαρισμού και να προωθήσει τη σύνδεση της περιοχής του με την Ψυττάλεια. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΥΔΑΠ έχει απορρίψει τη σύνδεση Ραφήνας και Αρτέμιδας με την Ψυττάλεια για τεχνικούς λόγους, κάτι που δεν αναφέρθηκε στο χθεσινό συμβούλιο.

«Υποκριτική στάση»

Τελικά, αντίθετα με ό,τι θα ανέμενε κανείς, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι έστρεψαν την πλάτη στις συνεχείς διαμαρτυρίες μιας μερίδας πολιτών και υποστήριξαν τη νέα θέση. Μάλιστα κάποιοι ζήτησαν να γίνει δεκτή οποιαδήποτε χωροθέτηση, ακόμα και στη Ραφήνα, αρκεί να γίνει το έργο. «Φωνάζουμε για τη χωροθέτηση και όλοι μας βρωμίζουμε τα υπόγεια νερά και τη θάλασσα με τους βόθρους μας» ανέφερε ο Μπάμπης Ζαφειρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος. «Αρα δεν είναι η οικολογική μας συνείδηση που μας κάνει να διαμαρτυρόμαστε, αλλά μια υποκριτική στάση, απλά για να μην έχουμε κοντά μας τον βιολογικό. Πρέπει όμως να πάρουμε μια απόφαση, ακόμα κι δεν αρέσει σε όλους».

Η συναίνεση της Ραφήνας και του Πικερμίου δόθηκε κατά πλειοψηφία, με 22 ψήφους υπέρ και ένα λευκό. Το επόμενο «ματς» θα δοθεί τη Δευτέρα, στο δημοτικό συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδας.

Αναδημοσίευση από :kathimerini.gr

Tagged with: , , , , , , , ,
Posted in Τοπικά Νέα Αττικής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: