Άρτεμις-Σπάτα: Ως πότε όλο τα ίδια θα λέμε και στις… ίδιες εμμονές θα μένουμε;

markou_psitaleiaΤην Παρασκευή 27 Νοεμβρίου μετά από αίτημα και των 13 μελών της αντιπολίτευσης, προκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα, “Συζήτηση επί των αιτημάτων των Αθλητικών Σωματείων Σπάτων – Αρτέμιδος σχετιζόμενα με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου με την επωνυμία «Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»”.

Όμως στο παρα-πέντε και μισή ώρα νωρίτερα προστέθηκε ένα άλλο επίσης «έκτακτο» θέμα, ως πρώτη συνεδρίαση, που αφορούσε τη:

«Λήψη απόφασης για τη διαχείριση αστικών λυμάτων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, με σύνδεση στις ΕΕΛ Ψυτάλλειας και διαβίβαση των στοιχείων και αποφάσεων του Δήμου μας έως 2.12.2015 στις αρμόδιες αρχές».

Η δεύτερη συνεδρίαση συζητήθηκε πρώτη, με αποτέλεσμα (και με το δίκιο τους), οι ενδιαφερόμενοι δημότες για τον Αθλητικό Οργανισμό, να διαμαρτύρονται και να κάνουν συνεχείς παρεμβάσεις προς τον πρόεδρο του ΔΣ.

Αιτία του δεύτερου θέματος, ή, μάλλον της πρώτης συνεδρίασης, ήταν η σύσκεψη που θα συγκαλούσε, τη Δευτέρα, 30-11, εξαιτίας των προστίμων, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με θέμα «την διαχείριση αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο και σε δήμους της Ανατολικής Αττικής».

Ο δήμαρχος, κ. Μάρκου, ζήτησε από το ΔΣ, μια επικαιροποίηση της απόφασης, ουσιαστικά επιθυμούσε ομόφωνη, «τα λύματα (μας) πρέπει να οδηγηθούν στην Ψυτάλλεια». Δυστυχώς (εκτός της αδικαιολόγητης εμμονής του για Ψυτάλλεια) και πάλι τα επιχειρήματά του, ήταν αναμασημένα, σαθρά και αστήρικτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ομοφωνία στην ψηφοφορία, παρότι αυτή είχε εκφραστεί στο παρελθόν.

Μπουρνούς: 60 εκατ. πρόστιμο την επόμενη εξαετία

Σε συζήτηση που είχε η στήλη, με τον αντιδήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Βαγγέλη Μπουρνούς, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη υπό τον υπουργό μας είπε: «Τα πρόστιμα για το ΚΕΛ στο Θριάσιο για τα επόμενα 5-6 χρόνια, ίσως πλησιάσουν τα 70!!! εκατομμύρια ευρώ. Για την περιοχή μας και για το ίδιο χρονικό διάστημα περίπου τα 60!!! εκατ».

Ωστόσο, πρέπει να εξηγήσουμε στους αναγνώστες μας για πιο λόγο η ΕΕ επέβαλε πρόστιμα για το ΚΕΛ που λειτουργεί!!! στο Θριάσιο. Το ΚΕΛ στο Θριάσιο έγινε για να εξυπηρετήσει τις περιοχές, Ασπρόπυργου, Μάντρας και Ελευσίνας. Λόγω κόστους της σύνδεσης, έχει συνδεθεί με το δίκτυο μόνο το 28% των κατοικιών. Το υπόλοιπο, 72%, είναι απρόθυμο, με αποτέλεσμα το ΚΕΛ να υπολειτουργεί.

Και εδώ προκύπτει το ερώτημα. Άσχετα με το ποιος θα επιβαρυνθεί με τα πρόστιμα. Γιατί η Ελληνική πολιτεία δεν επιδοτεί τους κατοίκους του Θριάσιου, να συνδεθούν με το ΚΕΛ; Πολύ λιγότερο θα κοστίσουν οι επιδοτήσεις από τα πρόστιμα και θα επιτευχθεί ο σκοπός της κατασκευής του.

Ευπρόσδεκτη η αλλαγή πλεύσης

Όσα κατά καιρούς γράψαμε, για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού έρχεται να τα επιβεβαιώσει, ο γραμματέας του ΔΣ Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην 9μελή Ελληνική αποστολή στην Κύπρο, με στόχο την αυτοψία σε Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και την ενημέρωση για τη λειτουργία τους. Σε ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το ΚΕΛ της Λάρνακας λειτουργεί από το 1995, πολύ πρόσφατα όμως αναβαθμίστηκε (δηλαδή φέτος) με την τεχνολογία των μεμβρανών. Επομένως δεν υπάρχει η σχετική εμπειρία για αστοχίες και προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει. Σημειωτέον ότι έχει εγκατασταθεί σε περιοχή Natura, όμως η Κύπρος μόλις πρόσφατα άρχισε να υποχρεώνεται να ακολουθεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς της όρους.

Το σημαντικό όμως, για όλα τα ΚΕΛ που είδαμε, είναι η τεχνολογία μεμβρανών και τα μέτρα ασφαλείας που πλέον λαμβάνονται για περιπτώσεις αστοχίας. Διπλές αντλίες, διπλές γεννήτριες, βοηθητικές δεξαμενές, αυτοματοποιημένο σύστημα SCADA για παρακολούθηση, συστηματικοί έλεγχοι ποιότητας, ομάδα άμεσης επέμβασης για επισκευές βλαβών, κλπ.. Όταν η ροή των λυμάτων υπερβαίνει (για όποιο λόγο) την ικανότητα επεξεργασίας ΔΕΝ υπάρχει διαρροή λυμάτων, αλλά βοηθητικές δεξαμενές συγκέντρωσης.

Οι οσμές περιορίζοντας εντός λίγων αποθηκών και κτιρίων, κυρίως στο αρχικό στάδιο επεξεργασίας. Υπάρχει όμως υποσύστημα απόσμησης.

Το παραγόμενο, μετά την επεξεργασία, νερό στην περίπτωση της Λάρνακας πηγαίνει για άρδευση (υπό προϋποθέσεις), συμβάλλοντας στη γενικότερη στρατηγική εξοικονόμησης υδάτων, αποτελώντας και ένα μικρό έσοδο του σταθμού. Σε άλλες περιπτώσεις ρέει σε μία λίμνη και μετά τροφοδοτεί με συνεχή ροή ένα ποτάμι, εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Η παραγόμενη λάσπη ξηραίνεται και γίνεται δωρεάν λίπασμα (ακολουθείται επίσης η υπάρχουσα νομοθεσία).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το ΚΕΛ της Μιάς Μιλιάς στα κατεχόμενα εδάφη. Ενδιαφέρον γιατί αποτελεί παράδειγμα διαδημοτικής συνεργασίας, όπως εκείνη που θα έπρεπε να έχουμε με το γειτονικό μας Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Ενδιαφέρον και γιατί ενσωματώνει σταθμό συγκέντρωσης βιοαερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (η οποία διοχετεύεται στους ξηραντήρες του ΚΕΛ και μειώνει το λειτουργικό κόστος).

Όσα πιο πάνω αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος, είναι χειροπιαστά γεγονότα και όχι υποθέσεις, που ισχυρίζονται οι αντικελιστές.
Θα κλείσουμε το σημείωμα μας με τη δήλωση του ΔΣ κ. Νίκου Δάρδαλη: «Εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση, επειδή εμπιστευόμαστε τη σημερινή τεχνολογία, ψηφίζουμε υπέρ του τριτοβάθμιου ΚΕΛ στο «Πλατύ Χωράφι».

Ας τελειώνει το… μπάχαλο με τον Αθλητικό Οργανισμό

Η «Συζήτηση επί των αιτημάτων των Αθλητικών Σωματείων Σπάτων – Αρτέμιδος σχετιζόμενα με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου με την επωνυμία «Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»”, έγινε μέσα σε αντεγκλήσεις και παρεμβάσεις από τους ενδιαφερόμενους, κυρίως στρεφόμενες κατά του προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού, κ. Σωτήρη Γιαννάτου και λιγότερο για την ουσία του θέματος.

Χωρίς περιττά λόγια και βάσει νόμου: «…τα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις Δήμου, εφόσον έχουν έσοδα από συνδρομές αθλητών, πρέπει να πληρώνουν (το κάτι τις) για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Επίσης, τα επιδοτούμενα από το Δήμο αθλητικά σωματεία, πρέπει να έχουν δικαιολογητικά για τη διάθεση των κονδυλίων που ήδη έχουν λάβει, για να επιδοτηθούν ξανά».

Απλές και καθαρές κουβέντες που ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, τόσο από το δήμαρχο, όσο και τον πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού, και, ατυχώς, δεν έγιναν αντιληπτές από τους «ενδιαφερόμενους», ούτε το γεγονός, ότι για κάποια πράγματα ήρθε ο καιρός να αλλάξουν!

Ο Αρτέμιος

Αναδημοσίευση από : irafina.gr

Advertisements
Tagged with: , ,
Posted in Τοπικά Νέα Αττικής, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: