Ευρεία σύσκεψη για τα λύματα στην Αν. Αττική. Τι ισχύει για κάθε δήμο και για τη Ραφήνα ξεχωριστά

syskepsi_kel_kouroumpli
Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με θέμα την διαχείριση αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο και σε δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών θα ακολουθήσει στα μέσα της εβδομάδας κατεπείγουσα συνάντηση με την Περιφέρεια, την ΕΥΔΑΠ και υπηρεσίες του ΥΠΕΣΔΑ για “την άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του κινδύνου της πληρωμής προστίμων.”

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων, Κων/νος Βουγιουκλάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου και Ιωάννης Βασιλείου αντίστοιχα, από την Ανατολική Αττική, οι δήμαρχοι Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, Ραφήνας – Πικερμίου, Βασίλης Πιστικίδης, Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου και Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Μαρκοπούλου, Γιώργος Καβασακάλης, από τη Δυτική Αττική η Δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Ασπροπύργου.

Στη σύσκεψη, αρχικά συζητήθηκαν τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασιλείου και οι εκπρόσωποι των δήμων μίλησαν για τη μέχρι σήμερα πρόοδο των αποχετευτικών έργων στην περιοχή αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέχρι την ολοκλήρωση αυτών.

Για την Ανατολική Αττική, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου έκανε λεπτομερή αναφορά αναλυτικά ανά δήμο της ισχύουσας κατάστασης, τονίζοντας ότι:

1. Για το αποχετευτικό Μαρκοπούλου – Καλυβίων – Κουβαρά, έχει ήδη ολοκληρωθεί από το 2013 η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στο Μαρκόπουλο, η οποία και λειτουργεί και αναμένονται να γίνουν και οι απαιτούμενες συνδέσεις για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το έργο. Παράλληλα, πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ένταξε στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και την αποχέτευση της περιοχής του Πόρτο Ράφτη (προϋπολογισμός έργου 28 εκατ. ευρώ) και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.

2. Για τους Δήμους Παλλήνης (περιλαμβάνει και την περιοχή του Γέρακα) και Σαρωνικού (το παραλιακό μέτωπο: Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Αγία Μαρίνα Κορωπίου), υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες μελέτες (σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ), οι οποίες από το 2012 έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) με αποδέκτη των λυμάτων την Ψυττάλεια. Το έργο δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα γιατί δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από τα αρμόδια υπουργεία.

3. Για τους Δήμους Κορωπίου και Παιανίας, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει από το 2014, έχει ήδη προχωρήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και αναμένεται – αν δεν υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις λόγω ευρημάτων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή οικονομικών προβλημάτων – να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

4. Για τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου, υπάρχει χωροθέτηση για κατασκευή ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι, για την οποία όμως υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των κατοίκων. Από τους δύο δήμους έχει γίνει πρόταση για σύνδεση με το ΚΕΛ της Ψυττάλειας, αλλά δεν έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση – έγκριση του συγκεκριμένου αιτήματος ούτε από την ΕΥΔΑΠ ούτε από τα αρμόδια υπουργεία. Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι έχει γίνει και αντιπρόταση χωροθέτησης του ΚΕΛ στη ζώνη του Αεροδρομίου.

5. Για τον Δήμο Μαραθώνα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της ανάθεσης της μελέτης που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής – αφού πρώτα λύθηκε με κοινωνική συναίνεση το ζήτημα του χώρου εγκατάστασης του ΚΕΛ – και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2016. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, αναμένεται να ξεκινήσει το έργο.

Μετά την εκτενή παρουσίαση της προόδου των έργων αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν για την ολοκλήρωσή τους, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των προστίμων που έχουν επιβληθεί τόσο για τα λύματα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ όσο για τα λύματα δήμων της Ανατολικής Αττικής και ζητήθηκε από τον Υπουργό να δοθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την πρόοδο των έργων αποχέτευσης προκειμένου να μπορέσει να αντικρουστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την επιβολή των προστίμων.

Αναδημοσίευση από irafina.gr

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Τοπικά Νέα Αττικής, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: