Για άλλα πέντε χρόνια πρόστιμα στην ΕΕ για τα αστικά λύματα

της  Μάχη Τράτσα

paralia_rafinas_panorama
 
Τουλάχιστον ως το 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει η Ελλάδα πρόστιμα στην ΕΕ για την ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων (οικιακών και βιομηχανικών). Και αυτό διότι είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να σταματήσουν να «τρέχουν» οι χρηματικές ποινές που έχει επιβάλει στη χώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν εκπρόσωποι των αρμόδιων ελληνικών αρχών και στελεχών των Επιτροπών Περιφερειακής Πολιτικής και Περιβάλλοντος που συναντήθηκαν στις 4 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στις 15 Οκτωβρίου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) είχε επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα εξαιτίας της κακής διαχείρισης των αστικών λυμάτων ύψους 10 εκατ. ευρώ κατ’ αποκοπήν. Επέβαλε, όμως, και χρηματική ποινή 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης ολοκλήρωσης των απαραίτητων υποδομών, προοδευτικώς μειούμενη λαμβανομένου κάθε φορά υπόψη του αριθμού των δήμων που θα συμμορφώνονται με την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην αναλυτική ενημέρωση που έγινε προ ημερών στις Βρυξέλλες εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τα 100 εκατ. ευρώ που διατίθενται για την κατασκευή των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε Αρτέμιδα – Ραφήνα, αν ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση ολοκλήρωσή τους το 2020. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πιθανώς οι κοινοτικοί θα επανέλθουν και θα θέσουν θέμα στο υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να αποδεσμευθούν χρήματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα Μεσόγεια Αττικής δεν εκκρεμεί μόνο η έναρξη της υλοποίησης του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ για Αρτέμιδα – Ραφήνα, αλλά και η έγκαιρη υλοποίηση των έργων Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης και Σαρωνικού, καθώς και οι ιδιωτικές συνδέσεις. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, πρέπει να ληφθούν άμεσα ειδικά μέτρα – δεδομένου ότι έχει ήδη επιβληθεί χρηματική ποινή ανά εξάμηνο, η οποία, όπως αναφέρθηκε, στην καλύτερη περίπτωση θα καταβάλλεται έως το 2020.

«Πέλεκυς» και για το Θριάσιο

Παράλληλα, η συζήτηση εστίασε και στον κίνδυνο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το αποχετευτικό δίκτυο στο Θριάσιο – ήδη υπάρχει μια πρώτη καταδίκη από τις 24.6.2004.

Ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ιάκωβος Γκανούλης και ο Δημήτρης Δρόσης από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής έδωσαν έμφαση στο ζήτημα της καθυστέρησης που υπάρχει στις συνδέσεις του αποχετευτικού δικτύου στο Θριάσιο. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, τα περιθώρια αναμονής εξαντλούνται και επαπειλείται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να επιβληθεί πρόστιμο και γι’ αυτό.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε πως, παρ’ ότι η ΕΥΔΑΠ προχώρησε τον Ιούλιο του 2014 σε πρόγραμμα χρηματοδότησης (οικονομικά κίνητρα και διευκολύνσεις) των συνδέσεων των ακινήτων της περιοχής με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικές συνδέσεις, τελικά μόνο 80 νοικοκυριά ανταποκρίθηκαν και το ποσοστό των συνδέσεων σήμερα δεν υπερβαίνει το 30%.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην τιμολογιακή πολιτική του νερού, η οποία αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για έργα περιβάλλοντος, καθώς και στην εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ για τα ύδατα.

Πηγή: in.gr

Advertisements
Tagged with: , , ,
Posted in Τοπικά Νέα Αττικής, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: