Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Γιατί δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Νεράιδας

Εδώ και 8 μήνες οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του οικισμού της Νεράιδας δεν λειτουργούν με συνέπεια τα λύματα των κατοίκων να καταλήγουν «ζωντανά» στη λίμνη Πολυφύτου ή και στο υπέδαφος.

Η εγκατάσταση δεν έχει καμιά σοβαρή ζημιά και χρειάζεται μια απλή συντήρηση της τάξης των 200 ευρώ. Παρόλα αυτά ο αρμόδιος Δήμος Σερβίων και Βελβεντού εμφανίζεται απρόθυμος να την επαναλειτουργήσει, προβάλλοντας ως βασική αιτία το κόστος λειτουργίας. Το κόστος αυτό όμως είναι μικρό. Αφορά μόνο στην κατανάλωση ρεύματος αφού δεν υπάρχουν άλλες δαπάνες (προσωπικό κλπ). Μιλάμε για 5000 ευρώ περίπου το χρόνο, που μπορεί να μειωθούν κι άλλο, αφού γίνουν κάποιες ρυθμίσεις. (To Εργαστήριο υγρών αποβλήτων του ΤΕΙ που πήρε πρόσφατα δείγματα από τη λίμνη έχει τη σχετική τεχνογνωσία και την παρείχε δωρεάν).

Αν ο Δήμος Σερβίων –Βελβεντού θέλει να περικόψει κάποιες δαπάνες του, ας το κάνει σε άλλους τομείς. Η λειτουργία ενός Βιολογικού καθαρισμού είναι ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ανάγκη.

Δεν μπορεί να καρπωνόμαστε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για ΥΠΟΔΟΜΕΣ κ ΕΡΓΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ και μετά να τα παροπλίζουμε ή να τα αφήνουμε να στοιχειώνουν.

Δεν μπορεί να ρίχνουμε ανεπεξέργαστα τα απόβλητα μας σε λίμνες και ποτάμια.

Δεν μπορεί να ρυπαίνουμε τους ήδη υποβαθμισμένους φυσικούς μας πόρους.

Ο Αλιάκμονας είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας και η μεταχείριση που του επιφυλάσσουμε είναι πολύ κατώτερη της χρησιμότητάς του, της οικολογικής αξίας και του μεγαλείου του. Τυροκομεία, βυρσοδεψεία, στάβλοι αλλά και κάποιοι οικισμοί τον χρησιμοποιούν σαν ιδιωτική τους χαβούζα, υπονομεύοντας το μέλλον του ποταμού αλλά και το δικαίωμα των επόμενων γενεών να έχουν πρόσβαση σε καθαρούς φυσικούς πόρους. Από πού αντλούν αυτό το δικαίωμα ?

Και επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει το ρόλο του ελεγκτή και όχι του .. ρυπαντή σε αυτή τη διαδικασία. Αν μη τι άλλο, πώς επαγγέλλεται ότι θα αξιοποιήσει τουριστικά τη λίμνη και θα αναδείξει τις ομορφιές της, όταν δεν μπορεί να την προστατέψει από τον … ίδιο τον εαυτό της !

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας. Ευελπιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρωτίστως ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

viologikos neraidas

Αναδημοσίευση από: kozan.gr
Tagged with: , , , ,
Posted in Τοπικά Νέα Υπόλοιπης Ελλάδος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: