Σε κατάρρευση ο Βιολογικός Καθαρισμός του Βόλου-κρέμεται σε μια κλωστή η λειτουργία του

viologikos (2)Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του Βόλου καταρρέουν από ελλείψεις σε υλικά και επαναλαμβανόμενες βλάβες, για τις οποίες δεν διατίθεται ούτε ευρώ για αποκατάσταση. Χθες οδηγήθηκαν μέσω του Ξηριά στον Παγασητικό 1.600 κυβικά μέτρα ανεπεξέργαστου λύματος , μέσα σε μια ώρα γιατί στις εγκαταστάσεις δεν ήταν δυνατόν να θέσουν σε λειτουργία γεννήτρια, λόγω έλλειψης πετρελαίου, μετά από διακοπή ρεύματος της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι είχαν ενημερώσει για την έλλειψη πετρελαίου από την Τρίτη… Έγγραφα «φωτιά» και αποκλειστικές πληροφορίες της Θεσσαλίας αναφέρουν πως ο βιολογικός κρέμεται σε μια κλωστή, ενώ το λύμα που οδηγείται στη θάλασσα δεν υπόκειται πλέον στην κατάλληλη επεξεργασία.

Η «Θ» βρισκόταν χθες κατά τη διάρκεια του σοβαρού αυτού επεισοδίου στο βιολογικό καθαρισμό. Από την περασμένη Παρασκευή έχει υποστεί βλάβη αντλιοστάσιο και οδηγείται στον Παγασητικό μερικώς επεξεργασμένο λύμα, μετά από υπερχείλιση χωρίς ωστόσο να έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Η δυσοσμία που πνίγει την περιοχή είναι έντονη και θα γίνεται εντονότερη τις επόμενες ημέρες, αφενός γιατί το ανταλλακτικό που απαιτείται για να αποκατασταθεί η βλάβη στο αντλιοστάσιο θα αποσταλεί σε ένα μήνα, αφετέρου γιατί υπάρχει βλάβη και στη μονάδα χώνευσης.

Οι εργαζόμενοι στο βιολογικό έχουν αποστείλει υπηρεσιακά σημειώματα στη διοίκηση για την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων που οδηγούν σε κατάρρευση το βιολογικό, με όλες τις συνέπειες για τον Παγασητικό και τον τουρισμό, αλλά δεν τους έχει δοθεί καμία απάντηση.

«Η κατάσταση στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων έχει ξεπεράσει το επίπεδο της οριακής και είναι πλέον κρίσιμη. Οι ενέργειες και κυρίως η αδιαφορία της διοίκησης συντελούν στην καταστροφή του βιολογικού» επισημάνθηκε από εργαζόμενους που έχουν εκφράσει τη συγκεκριμένη θέση στη διοίκηση εγγράφως. Βλάβες έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις σε 12 μονάδες.

Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να θέσει συνολικά τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας και μια ισχυρή δόση του κινδύνου δόθηκε χθες με τον Παγασητικό να γεμίζει ανεπεξέργαστο λύμα 1.600 κυβικών. Τυχερό μέσα στην ατυχία του το οικοσύστημα, καθώς η διακοπή ρεύματος διήρκησε μόνο μια ώρα. Πάντως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και όση ώρα βρισκόμασταν στο χώρο δεν εμφανίστηκε κανείς για να τροφοδοτήσει με πετρέλαιο τις εγκαταστάσεις.

Βλάβες χωρίς τελειωμό, απαξιωμένος

ο βιολογικός και ο Παγασητικός

Για τον ηλεκτρομηχανολογική εξοπλισμό των ΕΕΛ δεν διατίθεται ούτε ευρώ και δεν χρηματοδοτείται η μελέτη συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

-Στα αντλιοστάσια ακαθάρτων υπάρχουν δύο βλάβες. Στο κεντρικό αντιλοστάσιο υπάρχει μια αντλία βουλωμένη και μια αντλία πρέπει να αντικατασταθεί. Μέχρι να αντικατασταθεί υπάρχει πιθανότητα υπερχείλισης στον Παγασητικό λύματος χωρίς επεξεργασία.

Θεωρείται από έμπειρους μηχανολόγους πως είναι θέμα χρόνου να γίνει υπερχείλιση ανεπεξέργαστου λύματος στο λιμάνι.

-Στις εγκαταστάσεις αμμοκράτησης δύο φυσητήρες έχουν υποστεί βλάβη. Υπάρχει ελλιπής αερισμός του λύματος, περιορισμένη συγκράτηση άμμου και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο βλαβών στον εξοπλισμό διαχείρισης λάσπης.

-Στη μονάδα καθίζησης δύο δεξαμενές βρίσκονται εκτός λόγω προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη μη απομάκρυνση των αφρών . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρό χρόνο παραμονής του λύματος στη μονάδα, ισχυρά σοκ στη βιολογική βαθμίδα, εκροή επεξεργασμένου λύματος εκτός προδιαγραφών.

-Στο αντιλοστάσιο ενδιάμεσης ανύψωσης , δύο κοχλιωτές αντλίες βρίσκονται εκτός. Στην περίπτωση που υποστεί βλάβη και η τρίτη κοχλιωτής θα πάψει η λειτουργία της βιολογικής βαθμίδας. Σήμερα δεν υλοποιείται ο ρυθμός ανακυκλοφορίας.

-Στον αερισμό της δεξαμενής Νο2 έχουν υποστεί βλάβη δύο μίξερ και μια αντλία ανακυκλοφορίας. Επίσης 3 μίξερ και μια αντλία ανακυκλοφορίας στη δεξαμενή Νο3. Στην περίπτωση βλάβης της εναπομείνασας αντλίας ανακυκλοφορίας στις δύο αυτές δεξαμενές παύει η λειτουργία της βιολογικής βαθμίδας , ενώ η απώλεια των μίξερ δημιουργεί δισεπίλυτα προβλήματα καθίζησης ενεργού ιλύος, στις δεξαμενές.

-Η δεύτερη μονάδα καθίζησης έχει βλάβη στο σύστημα συλλογής εμπλεόντων σε μια από τις δεξαμενές της. Επιβαρύνεται ο Παγασητικός από την έξοδο του λύματος γιατί στην έξοδο παρασύρονται τα επιπλεόντα.

-Βλάβη στη διήθηση και την απολύμανση στους οδηγούς τροχών των φίλτρων. Επιβαρύνεται η έξοδος του λύματος λόγω αδυναμίας λειτουργίας του φίλτρου και της απολύμανσης.

-Από το αντιλοστάσιο διάθεσης έχει καταγραφεί βλάβη σε αντλία και γίνεται υπερχείλιση τμήματος της εκροής στον Ξηριά.

-Βλάβη όμως καταγράφεται και στην ομογενοποίηση. Συγκεκριμένα βλάβη υπάρχει στο μίξερ ανάδευσης και του συστήματος ανάρτησης. Η επιδείνωση μιας βλάβης που δεν έχει αποκατασταθεί μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή άντλησης περίσσειας λάσπης και σε παύση λειτουργίας της μονάδας.

-Η χώνευση δεν λειτουργεί . Η μονάδα βρίσκεται εκτός.

-Βλάβη και στον τομέα της μεταπάχυνσης. Είναι εκτός η δεξαμενή Νο3 λόγω βλάβης στο σύστημα γέφυρας σαρωτή. Αυτό σημαίνει μείωση του χρόνου παραμονής του λύματος και επιπτώσεις στη μονάδα αφυδάτωσης. Από αυτό το πρόβλημα προέρχεται και η αφόρητη δυσοσμία και υγειονολογικούς κινδύνους στην εκτέλεση των εργασιών στην αφυδάτωση.

Αναδημοσίευση από e-thessalia.gr

Shortlink : http://wp.me/p45KhX-4V

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: