Θεσσαλία: Απεντάχθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ ο βιολογικός καθαρισμός της Ζαγοράς

xorefto

Απεντάχθηκε το έργο της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, το οποίο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου περιβάλλοντος.

Για την αρνητική αυτή εξέλιξη ενημερώθηκε πριν μερικές ημέρες η Δημοτική Αρχή και το ανακοίνωσε ο δήμαρχος κ. Κουτσάφτης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος τόνισε πως ανάμεσα στα έργα βιολογικών καθαρισμών που απεντάσσονται πανελλαδικά είναι και του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Το έργο του βιολογικού καθαρισμού αποτελούσε για καιρό στόχο του Δήμου, προκειμένου να προστατευθεί το παραλιακό μέτωπο και να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής.

Παράλληλα η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού συνάδει και με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή και τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από δεκατρία εκατομμύρια ευρώ τόσο για τη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου, όσο και τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς προϋπόθετε την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, αλλά και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.

Για την κατασκευή των υποδομών στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου και ειδικά το παραλιακό της μέτωπο, όπως Αη-Γιάννης, Νταμούχαρη, Παπά Νερό είχε εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη που υποβλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο σχετικό πρόγραμμα. Το επόμενο βήμα για τη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου ήταν να προχωρήσει η δεύτερη φάση του έργου που ήταν η κατασκευή του. Για το βιολογικό καθαρισμό στη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς απαιτούνταν να γίνουν πιο πολλά βήματα.

Πάντως υπάρχουν και άλλοι Δήμοι πανελλαδικά που είδαν το έργο του βιολογικού καθαρισμού να απεντάσσεται από το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου παρακολουθεί το θέμα, ενώ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης βρισκόταν σε επικοινωνία τις τελευταίες ημέρες και με επιστήμονες από Πανεπιστήμια για να διερευνήσει το ζήτημα της επεξεργασίας λυμάτων.

Το ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ένα από τα οκτώ Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Με βάση τον προϋπολογισμό του, είναι το τρίτο μεγαλύτερο τομεακό και πέμπτο μεταξύ των 13 συνολικά Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Συγχρηματοδοτείται από δύο Ταμεία, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος, κοντά στο 90%, από το Ταμείο Συνοχής και έχει 11 άξονες – προτεραιότητες.
Όμως, νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να μιλήσουμε λίγο για την ουσία του Προγράμματος που είναι η αειφορική διαχείριση των περιβαλλοντικών μέσων, του φυσικού αποθέματος και των αστικών κέντρων, έδαφος, υδάτινο περιβάλλον, ατμόσφαιρα, φύση, καθώς και μια σειρά από συνοδευτικές – κατά κάποιο τρόπο – ενέργειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, το σχεδιασμό και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής και βελτίωση της απόκρισης της κοινωνίας και των πολιτών. Κατά κάποιο τρόπο, οι δύο αυτοί γενικοί στόχοι είναι και η χρηματοδότηση από τους δύο πόρους, Ταμείο Συνοχής αφενός και ΕΤΠΑ αφετέρου.

Αναδημοσίευση: e-thessalia.gr

Advertisements
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: