Κατατέθηκε χθες στην Περιφέρεια η ΜΠΕ για έγκριση του Βιολογικού των Γαργαλιάνων

viologikos
Κατατέθηκε χθες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΒΙΟΚΑ) και του Αγωγού Μεταφοράς και Διάθεσης τ. Δήμου Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας, ώστε οι υπηρεσίες αυτής να την ελέγξουν και να εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους!
Η ΜΠΕ παρεδόθη προχθές το πρωί στο Δήμο, από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «ΑΞΩΝ Μελέται ΑΤΕ», Σπύρο Νικολόπουλο, και παρελήφθη από το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος και χθες, καταληκτική ημερομηνία για έλεγχο και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων με το ισχύον νομικό καθεστώς, την κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μέσα σε κλίμα ευφορίας, ο δήμαρχος Τριφυλίας προχθές το απόγευμα έκανε δηλώσεις για το θέμα στο Gargalianoionline. «Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, καθώς για μία υπόθεση που λίμναζε επί 16 χρόνια, έπειτα από πολύ επίπονο αγώνα και προσπάθειες, καταφέραμε να ξεκολλήσουμε αυτό το σημαντικό έργο για τους Γαργαλιάνους, ενώ πήραμε πρωτοβουλίες προκειμένου να προλάβουμε τις ημερομηνίες πριν αλλάξει το περιεχόμενο των περιβαλλοντολογικών μελετών, που θα καθιστούσε αδύνατο το έργο να γίνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας και «αδειάζοντας», ουσιαστικά και κυριολεκτικά, όλους τους προηγούμενους δημάρχους και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, Γαργαλιάνων και Τριφυλίας, κατέληξε αναφέροντας: «Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει καμία από τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές, έγινε τώρα! Είναι γεγονός ότι φτάσαμε στο τέλος». Προχθές, επίσης, υπεγράφη από το δήμαρχο και αναρτήθηκε στη Δι@υγεια απόφαση για τον ορισμό επιβλέποντος μηχανικού της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΒΙΟΚΑ) και του Αγωγού Μεταφοράς και Διάθεσης τ. Δήμου Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας!
Πώς γίνεται να παραδίδεται η ΜΠΕ στο Δήμο και να παραλαμβάνεται από το δήμαρχο, και την ίδια μέρα να ορίζεται επιβλέπων μηχανικός για την επίβλεψη κατά την εκπόνηση της μελέτης, είναι ένα ερώτημα. Ίσως να ήταν «τυπικό» το θέμα!
Πάντως, η παραλαβή της ΜΠΕ από το Δήμο Τριφυλίας και η κατάθεσή της για έλεγχο και έγκριση στην Περιφέρεια αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη στην προοπτική υλοποίησης, κάποια στιγμή, του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού Γαργαλιάνων! Όμως, άλλο πράγμα είναι η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, άλλο η πρόταση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και άλλο η οριστική ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ, που πλέον ονομάζεται Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014 – 2020, και το οποίο ακόμα δεν έχει «ανοίξει».
Είναι σε όλους γνωστό πως ο Βιολογικός Καθαρισμός Γαργαλιάνων είναι έργο – αίτημα ετών και όνειρο ζωής, που προηγούμενες Δημοτικές Αρχές των Γαργαλιάνων οραματίστηκαν, σχεδίασαν, ξεκίνησαν, πλήρωσαν με χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισαν τότε, προχώρησαν και έφθασε, πια, η ολοκλήρωση της μελέτης, με τους κατοίκους του Δήμου Τριφυλίας, από το 2011 μέχρι και σήμερα, να την πληρώνουν και οι ίδιοι αδρά. Μια μελέτη που κόστισε περίπου 752.000 ευρώ!
Όλες οι Δημοτικές Αρχές Γαργαλιάνων, από το 1990, η προηγούμενη στο Δήμο Τριφυλίας, όπως και η σημερινή του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, συνέβαλαν στην προοπτική του έργου!
H υποβολή – κατάθεση της ΜΠΕ για να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι δε σημαίνει, ωστόσο, και ότι έγινε το έργο. Μόνο μελετητικά ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες! Πρέπει να εγκριθούν οι Π.Ο., πρέπει να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ – ΣΕΣ 2014 – 2020 και να ακολουθηθούν μια σειρά από διαδικασίες, ώστε κάποια στιγμή να έρθει και η ώρα της δημοπράτησης.
Όπως είναι γνωστό, η μελέτη έτοιμη ήταν, έγινε επικαιροποίηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, όπως έγιναν και διαπραγματεύσεις (και από τη Δημοτική Αρχή Κόλλια και από τη σημερινή του κ. Κατσίβελα) με την εταιρεία για το υπόλοιπο ποσό που διεκδικούσε να πάρει ως αμοιβή και ήταν τεράστιο και κατέληξαν σε συμβιβασμό, με το Δήμο να αναλαμβάνει να της δώσει περί τα 212.000 ευρώ από Ίδιους Πόρους, λεφτά δηλαδή των κατοίκων από τα τέλη που πληρώνουν!
Αυτά έχουν λεχθεί επισήμως σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Αναδημοσίευση από : tharrosnews.gr
Advertisements
Tagged with: , , ,
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: