Λέσβος: 220.000 ευρώ για τους βιολογικούς

Αναδημοσίευση από emprosnet.gr

Η ΔΕΥΑΛ, η καθημερινότητά της και κυρίως η μελλοντική της λειτουργία αποτέλεσαν το κυρίαρχο ζήτημα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας.

Η προβληματική ωστόσο, έως και ανύπαρκτη σε κάποιες περιπτώσεις, λειτουργία εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού στην περιφέρεια του νησιού τέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της δημοτικής αρχής, που έφερε εκτός ημερησίας διάταξης την αναγκαιότητα υπογραφής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΛ, για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Το σώμα ενέκρινε την προοπτική αυτή, που θα κοστίσει 220.000 ευρώ, σχολιάζοντας βέβαια πως τα χρήματα αυτά ενδεχομένως να αποδειχθούν λίγα για τις πραγματικές ανάγκες.

Η παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», πάντως, εξαπέλυσε δριμεία κριτική για το γεγονός πως τα χρήματα βρέθηκαν από… οφειλόμενα της συστατικής πράξης του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Δημήτρης Ακριώτης, αφού επεσήμανε την προβληματική κατάσταση που παρατηρείται εδώ και χρόνια σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, τόνισε πως η διαδικασία άντλησης των χρημάτων από την επιχορήγηση του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας δεν επηρεάζει σε καμμία περίπτωση τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Μάλιστα σχολίασε χαρακτηριστικά πως ουσιαστικά «επιχειρείται ένας ετεροχρονισμός της χρήσης των χρημάτων από το νομικό πρόσωπο», προτάσσοντας ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν τα προβλήματα για το καλό των πολιτών.

Τα λεφτά από το νομικό πρόσωπο!
Ωστόσο, η πληροφορία πως τα χρήματα προέρχονται από το ποσό της επιχορήγησης, ύψους 250 χιλ. ευρώ, για το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παράταξης του «Αδέσμευτου Συνδυασμού».

Αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Στρατής Καραγεωργίου, απευθυνόμενος προς το δήμαρχο, αρκέστηκε να σχολιάσει πως «καλό θα είναι να λειτουργούμε σοβαρά και όχι για το θεαθήναι και τα μέσα ενημέρωσης», για να εξηγήσει λίγο αργότερα το τι ακριβώς εννοούσε, επαναφέροντας το σώμα σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τις πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής αρχής, όπου είχε έρθει προς συζήτηση η ακύρωση πρότερης απόφασης του τέως αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Κατράνη, που αφορούσε σε περικοπή μέρους της επιχορήγησης του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας.

Ο κ. Καραγεωργίου θύμισε, μάλιστα, το… πολεμικό κλίμα που επικράτησε τότε μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης για να πειστεί το σώμα ότι έπρεπε να εγκρίνει την ακύρωση της απόφασης και να δοθούν τα χρήματα για την Κοινωνική Προστασία του Δήμου, ώστε να καταλήξει στην… ευκολία που αυτήν τη στιγμή επιστρέφουν τα χρήματα του νομικού προσώπου.

Η πρόεδρος του επίμαχου νομικού προσώπου, Αναστασία Αντωνέλλη, παίρνοντας με τη σειρά της το λόγο, αρχικά σχολίασε πως είναι ένα βήμα πριν υποστεί… διχασμό προσωπικότητας. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, η αντιπολίτευση μία φορά «αγαπάει» την ίδια και την Κοινωνική Προστασία και την άλλη «δεν την αγαπάει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην ουσία, ωστόσο, της παραχώρησης της επιχορήγησής της για τις ανάγκες των βιολογικών καθαρισμών, η κ. Αντωνέλλη χαρακτήρισε καθαρά διαδικαστικό το όλο θέμα. «Ψηφίσαμε πριν από λίγους μήνες την ανάκληση της απόφασης του αντιδημάρχου κ. Κατράνη, αλλά η έγκριση της απόφασής μας αυτής ακόμα δεν έχει έρθει από την ΑΔΑ και εμείς λειτουργούμε ακόμα με τα χρήματα του προϋπολογισμού που είχε εκπονήσει αρχικά ο προηγούμενος αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Το θέμα, λοιπόν, είναι πώς γίνεται η ροή των χρημάτων», κατέληξε, δίνοντας τη δική της εξήγηση για την εξέλιξη αυτή.

Έκρηξη Αρμενάκα…
Με τη συζήτηση για μία αναγκαία παρέμβαση, όπως είπε χαρακτηριστικά, να αναλώνεται σε «μικροπολιτικές» σκοπιμότητες, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, παρενέβη και εκείνος, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στη μείζονα αντιπολίτευση για το γεγονός πως ουσιαστικά «παίζει» με την υγεία των πολιτών.

«Τα λύματα και τα κόπρανα τρέχουν στους δρόμους των χωριών μας τρία χρόνια και δεν έχετε βγάλει άχνα. Καθόμαστε και συζητάμε επί ώρες το γιατί πρέπει να φτιάξουμε επιτέλους τους βιολογικούς μας», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας τη νέα αντίδραση της παράταξης του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», της οποίας ο επικεφαλής, Στρατής Κυρατζής, έσπευσε να διευκρινίσει πως ο ίδιος και ο Στρατής Καραγεωργίου που ασκούσαν κριτική για την προγραμματική σύμβαση, δεν ήταν στη δημοτική αρχή Βουνάτσου, διευκρινίζοντας πως θα ψηφίσει την προγραμματική σύμβαση αν και θα έπρεπε η δημοτική αρχή να είχε προβλέψει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, την αναγκαιότητα παρέμβασης στους βιολογικούς.

… και προβληματισμός Τζιμή
Τον προβληματισμό, πάντως, για την προγραμματική σύμβαση που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο αναφορικά με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού σε όλο το νησί, ενέτεινε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Στρατή Τζιμή, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως η εν λόγω απόφαση δε θα εγκριθεί από την ΑΔΑ!

Με τη λευκή ψήφο των Στρατή Δαγκλή και Χρυσούλας Ζωγράφου, αλλά και της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η προγραμματική σύμβαση Δήμου και ΔΕΥΑΛ για τους βιολογικούς εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με τη γενικότερη όμως εκτίμηση δημοτικών συμβούλων πως οι 220.000 ευρώ δε φτάνουν για την αποκατάσταση όλων των προβλημάτων.

Shortlink: http://wp.me/p45KhX-3Z

Tagged with: , , , , ,
Posted in Τοπικά Νέα Υπόλοιπης Ελλάδος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: