Δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υδάτων από τα ΚΕΛ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αττικό Βήμα, 11.7.2014.

Συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ είχαν την Πέμπτη 3 Ιουλίου ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Δημοσθένης Μπαρούτας, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γλυκών Νερών και διπλωματούχος του ΕΜΠ Ευάγγελος Αλμπάνης και ο συνεργαζόμενος ερευνητής του “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ” Αθανασόπουλος Παναγιώτης με τη διευθύντρια Σχεδιασμού της εταιρείας κα. Ε. Νεστορίδη, με θέμα την ενημέρωση από πλευράς της ΕΥΔΑΠ σχετικά με την εξέλιξη του σχεδιασμού της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υδάτων από τα ΚΕΛ στην Αττική, καθώς και την διευρεύνηση της δυνατότητας επέκτασης αυτού του σχεδιασμού και στην περιοχή των Μεσογείων μέσω της επικείμενης κατασκευής του ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας.
αλμπάνης

Ευάγγελος Αλμπάνης

Στη συνάντηση η κα Νεστορίδη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τόσο για το κομμάτι του κεντρικού σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, όσο και για το επιστημονικό μέρος που έχει να κάνει με την ασφάλεια, την ποιότητα αλλά και τη χρησιμότητα του επαναχρησιμοποιούμενου νερού.

Είναι διεθνώς διαπιστωμένο και έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι με τη διαθέσιμη τεχνολογία, είναι εφικτή η παραγωγή νερού υψηλής ποιότητας από την επεξεργασία των λυμάτων, ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων και κατάλληλο για ένα μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η άρδευση καλλιεργειών (βρώσιμες και μη βρώσιμες καλλιέργειες) και χωρών αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκολφ, πάρκων, προαυλίων κ.α.), η επαναφόρτιση του υδροφόρου ορίζοντα, η βιομηχανική χρήση, η περιβαλλοντική αναβάθμιση, η παραγωγή πόσιμου νερού και η αστική χρήση (πυροπροστασία, κλιματισμός). πρωτοπόρος στην επαναχρησιμοποίηση θεωρείται η Πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ της οποίας οι κανονισμοί τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου και των άλλων χωρών.

Ήδη από το 1890 εφαρμόζεται η επαναχρησιμοποίηση στην Καλιφόρνια. Μεγάλη εμπειρία επίσης, έχουν να επιδείξουν και χώρες όπως το Ισραήλ, η Αυστραλία, κ.α. Στην Κύπρο για παράδειγμα το κράτος προτίθεται να αξιοποιήσει, ύστερα από τριτοβάθμια επεξεργασία, τη μεγάλη ποσότητα των λυμάτων στις πόλεις του νησιού (25 Μm3/έτος) για την άρδευση μεγάλων χώρων αναψυχ’ης (κήποι ξενοδοχείων, πάρκα, γήπεδα γκολφ κ.α.), ενώ επειδή το κόστος του επαναχρησιμοποιούμενο νερού θα είναι χαμηλό αναμένεται αύξηση των καλλιεργειών κατά 8-10%. Τα κριτήρια επαναχρησιμοποίησης στην Κύπρο είναι αυστηρότερα από αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη δυνατή ποιότητα των επεξεργασμένων υδάτων για άρδευση.

Για την Αττική τώρα, η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, διαμόρφωσε τεχνική πρόταση για έργο επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων εκροών του ΚΕΛ Ψυττάλειας για αστική και περιαστική χρήση (άρδευση αστικού πρασίνου και βιομηχανική χρήση). Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει:

(α) Προχωρημένη Επεξεργασία των εκροών επί της νήσου Ψυττάλειας.

Οι εγκαταστάσεις θα διασφαλίζουν ποιότητα επεξεργασμένου νερού που θέτει η ΚΥΑ145116 ΦΕΚ 354Β/8-3-2011 “Καθορισμός Μέτρων, Όρων και Διαδικασιών για την επαχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και άλλες διατάξεις”, για στική και περιαστική χρήση (πιν. 3 της ΚΥΑ).

(β) Υποθαλάσσια μεταφορά του ανακτημένου νερού από την Ψυττάλεια στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στη Νήσο Σαλαμίνα και στον Ακροκέραμο (Κερατσίνι) και σε συνέχεια στα έργα κεφαλής των δικτύων.

(γ) Δίκτυα (κεντρικοί αγωγοί, αντλιοστάσια, δεξαμενές αποθήκευσης) για τη μεταφορά και εξυπηρέτηση με ανκτημένο νερό των ακόλουθων περιοχών/χρήσεων :

 • Νήσος Σαλαμίνα [άρδευση/δασοπροστασία/αστικές χρήσεις, με αξιοποίηση υφιστάμενου υποθαλάσσιου αγωγού σε Κυνοσούρα] – κλάδου μήκους περίπου 8.7 χλμ.
 • Δήμοι περί την Ψυττάλεια (Πέραμα – Δραπετσώνα – Κερατσίνι – Πειραιάς, αστικές χρήσεις, αστικό/περιαστικό πράσιμο) και προς περιοχής Σχιστό και όρος Αιγάλεω με προέκταση προς Σκαραμαγκά και Θριάσιο [ανάπτυξη περιαστικού πρασίνου και δασοπροστασία όρους Αιγάλεω με προέκταση προς Σκαραμαγκά και Θριάσιο [ανάπτυξη περιαστικού πρασίνου και δασοπροστασία όρους Αιγάλεω, βιομηχανικές χρήσεις στη ζώνη Σκαραμαγκά – Ασπρόπυργου] – κλάδος μήκους περίπου 8 χλμ.
 • Παραλιακό Μέτωπο Ολυμπιακών Έργων (Ν. Φάληρο) προέκταση προς Μητροπολιτικό Πάρκο (Ελληνικό) [αστικές χρήσεις, ανάπτυξη πρασίνου, οικολογική αναζωογόνηση εκβολών Κηφισού] – κλάδος μήκους περίπου 18 χλμ. & 2 χλμ. προς τον Ελαιώνα.

  Άποψη της πόλης Οσάκα στην Ιαπωνία, η οποία ανακαιανίστηκε με μαι όμορφη τάφρο από επεξεργασμένο νερό.

  Άποψη της πόλης Οσάκα στην Ιαπωνία, η οποία ανακαινίστηκε με μια όμορφη τάφρο από επεξεργασμένο νερό.

Το έργο αυτό, όπως μας ανέφερε ο διπλωματούχος του ΕΜΠ κ. Βαγγέλης Αλμπάνης θα :

 • Παράσχει ανακτημένο νερό, αντί για πόσιμο, για τις ανάγκες αναδάσωσης και πυρόσβεσης στο όρος Αιγάλεω και στις δασικές περιοχές της Σαλαμίνας.
 • Παράσχει ανακτημένο νερό, αντί για πόσιμο, για την άρδευση πάρκων και αστικής χρήσης στη Σαλαμίνα και στους Δήμους Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περιαιά, Φαλήρου, Ελληνικού- Αργυρούπολης.
 • Δράσει βοηθητικά ως προς την εξισορρόπηση του υδατικού ισοζυγίου στο υδατικό Διαμέρισμα Αττικής, το οποίο σήμερα είναι αρκετά επιβαρυμένο.
 • Εξυπηρετήσει οικονομικά τις αστικές και βιομηχανικές ανάγκες, με αντίστοιχη αποσυμφόρηση της άντλησης υπόγειων υδάτων σε περιβαλλοντικά κρίσιμες περιοχές όπως είναι το Θριάσιο και το παραλιακό μέτωπο.
 • Οδηγήσει στη δημιουργία της υποδομής και των προϋποθέσεων για τη σταδιακή ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου ανακτημένου νερού στην Αττική.
 • Έχει μόνιμες θετικές επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας που ενοπίζονται στη λειτουργία, συντήρηση και διαχείριση του δικτύου ανακτημένου νερού, στην κατασκευή δευτερογενών δικτύων διανομής, συνδέσεων με τελικούς χρήστες και εσωτερικών εγκαταστάσεων χρήσης του ανακτημένου νερού σε οικοδομές, μαρίνες, αμαξοστάσια κ.α.

Το έργο θα υλοποιηθεί από κοινού από την Περιφέρια Αττικής και την ΕΥΔΑΠ ως εξής :

 • Κύριος του έργου και Δικαιούχος της Χρηματοδότησης θα είναι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα μεριμνήσει για τη μέλετη και κατασκευή των έργων.
 • Η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα παραχωρηθεί στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. κατόπιν σχετικής συμφωνίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και Περιφέρειας.

Shortlink : http://wp.me/p45KhX-3a

 

 

Advertisements
Tagged with: , , , , , , , , ,
Posted in Γενικά στοιχεία, Τοπικά Νέα Αττικής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: