Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Χρήστου Μάρκου για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι

Ο Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος Χρήστος Μάρκου έδωσε χτες συνέντευξη τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του αποχετευτικού και του ΚΕΛ.
 Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της εισήγησης και βίντεο από τα mesogeianews.gr :
Κυρίες και Κύριοι,
Εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. της Αθήνας και της Αττικής σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση και την συμμετοχή σας στην σημερινή συνέντευξη.
Κυρίες και Κύριοι,
Είκοσι και πλέον χρόνια η τοπική κοινωνία ταλανίζεται από τους βόθρους και τα βοθρολύματα, που διαχέονται στους δρόμους, στην θάλασσα και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Δημοτική Αρχή τον Γενάρη του 2011 βρεθήκαμε μπροστά στον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, που προέβλεπε την κατασκευή στο ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ, ενός μεγάλου βιολογικού που θα εξυπηρετούσε 11 πόλεις της Ανατολικής Αττικής, με απαρχαιωμένη Δήμαρχος Χρήστος Μάρκου
τεχνολογία (δευτεροβάθμιας επεξεργασίας) με διάχυση των αποβλήτων στην θάλασσα χωρίς καμμία μνεία για τα εσωτερικά δίκτυα των πόλεων μας.
Μεθοδικά και συστηματικά αποτρέψαμε αυτό το έργο της “καταστροφής”».
Επί τρία χρόνια συστηματικά και ακατάπαυστα εξετάσαμε το εν λόγω θέμα προσεγγίζοντας σε βάθος όλες τις παραμέτρους που το συνθέτουν:
 •  Συζητήσαμε πριν απ’ όλους με τους φορείς της κοινωνίας και τους εκπροσώπους τους
 • Συζητήσαμε σε ειδικές συνεδρίες στα αιρετά όργανα του Δήμου μας (Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικά συμβούλια, Επιτροπή Διαβούλευσης, Εκτελεστική Επιτροπή)
 • Εξαντλήσαμε τις συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους
 • Αμέτρητες ήταν οι συναντήσεις, που έγιναν με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ , την ΕΥΔΑΠ
 • Σε υπουργικό επίπεδο συναντηθήκαμε με όλους τους ΥΠΕΚΑ

Σ’ όλο αυτόν τον μεγάλο κύκλο του διαλόγου και της διαβούλευσης,αφετηρία και βάση της επιχειρηματολογίας μας ήταν: Η ανάγκη της επιτακτικής επίλυσης του αποχετευτικού ζητήματος θα πρέπει να έχει σαν γνώμονα:

 1. Την προστασία του περιβάλλοντος
 2. Την υγεία των κατοίκων
 3. Την προηγμένη τεχνολογία των όποιων τεχνικών παρεμβάσεων
 4. Την αναπτυξιακή διάσταση του έργου
 5. Την οικονομική παράμετρο της κατασκευής
 6. Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για τον Δήμο και την κοινωνία
 7. Και να λαμβάνει βέβαια υπ’ όψη τα 16 σημεία της βασικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ΣΠΑΤΩΝ–ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ της 14ης Φεβρουαρίου 2011 (αρ.απ. 13/2011)

Αναζητήσαμε παράλληλα και επίμονα την σύνδεση μας με την ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ. Λύση, που αποδεικνύεται παρά τις αφόρητες πιέσεις, ανέφικτη λόγω τουπεριορισμένου εύρους αποδοχής των λυμάτων (προηγούνται οι οικισμοί που βρίσκονται στην ήδη σχεδιασθείσα λεκάνη της ΕΥΔΑΠ). Λύση ανέφικτη και για άλλους λόγους τεχνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς.

Διερευνήσαμε διάφορες άλλες λύσεις και θέσεις εγκατάστασης.
Καταλήξαμε μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΥΔΑΠ) στην βέλτιστη άμεσα υλοποιήσιμη λύση.
«Έγινε εν τέλει αποδεκτό το σχέδιο εγκατάστασης που προτείναμε:
*Μικρός βιολογικός σύγχρονης τεχνολογίας που θα εξυπηρετεί τις πόλεις και τους οικισμούς των ΣΠΑΤΩΝ και της ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ. Με βαθμό επεξεργασίας λυμάτων ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ. Με υπογειοποίηση των εγκαταστάσεων. Με επαναχρησιμοποίηση του καθαρού νερού μετά την επεξεργασία για άρδευση των γεωργικών εκτάσεων, για δασοπυρόσβευση, για ενδυνάμωση του πράσινου των ορεινών όγκων, με δίκτυο παροχέτευσης που θα κατασκευάζεται ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Με ταυτόχρονη κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, στα Σπάτα και στην Αρτέμιδα, από απόλυταδιασφαλισμένες πιστώσεις της Ε.Ε.
Ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησης του προαναφερόμενου σχεδίου, φέραμε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με το ΥΠΕΚΑ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, την ΕΥΔΑΠ και τον ΔΗΜΟ ΣΠΑΤΩΝ–ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, σύμφωνο που κατοχύρωνε τα προαναφερόμενα και ταυτόχρονα έβαζε τον Δήμο ισότιμο «συνέταιρο» στην αναπτυξιακή αυτή επένδυση με δικαίωμα «ΒΕΤΟ» σ’ όλα τα στάδια της μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Ταυτόχρονα η συμμετοχή του Δήμου θα διασφάλιζε πλην της εφαρμογής των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών των ακινήτων που θα εθίγοντο είτε από την απαλλοτρίωση είτε από την οριοθέτηση του ρέματος είτε από τις χρήσεις γης της ευρύτερης περιοχής.
Το προαναφερόμενο «σύμφωνο συνεργασίας για την επίλυση του αποχετευτικού», που κατοχύρωνε επί της ουσίας στο έπακρο τα συμφέροντα του Δήμου και των  Δημοτών απερρίφθη στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της 30ης Σεπτεμβρίου 2013 με κύρια πρόφαση «εμμονής στην λύση της Ψυτάλειας». Η απορριπτική απόφαση ελήφθη με ψήφους 15 ΟΧΙ στο «σύμφωνο» 14 ΝΑΙ.
Κυρίες και Κύριοι,
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, που δεν κάνει πολιτικά παιχνίδια προεκλογικού χαρακτήρα εμμένει στις ξεκάθαρες θέσεις της
Η ΛΥΣΗ με ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ είναι τεχνικοοικονομικά ανέφικτη σύμφωνα με υπεύθυνες και τεκμηριωμένες απόψεις ανεξάρτητων επιστημόνων κύρους
Και κυρίως είναι μάταιη και αδιέξοδη η εμμονή στην λύση αυτή για λόγους πολιτικής αξιοπρεπείας συνδεδεμένης με την χωροταξική δημοκρατία.
Με απλά λόγια τα προβλήματα κάθε περιοχής θα πρέπει να βρίσκουν λύση μέσα στην περιοχή που τα δημιουργεί.
Όσοι δεν αποδέχονται το «κοινωνικό αξίωμα» που λέει ότι οι δραστηριότητες που ενδεχομένως οχλούν θα πρέπει να βρίσκουν τη λύση της μη όχλησης στον χώρο που δημιουργούνται, δεν θέλουν τώρα που πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές να εισπράξουν το τίμημα της εκλογικής αποδοκιμασίας.
Εμείς που θεωρούμε την λύση του Βιολογικού της σύγχρονης τεχνολογίας, λύση που αναβαθμίζει την περιοχή, που δημιουργεί συνθήκες αναπτυξιακής προοπτικής, που διασφαλίζει την περιβαλλοντική ισορροπία και την δημόσια υγεία, δεν αντέχου με να ζούμε με την απειλή των βόθρων και των ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα που θα κάνει σύντομα τον Ευβοϊκό μια απαγορευμένη για χρήση απ ́ τους λουόμενους θάλασσα.
Εμείς θέλουμε λύση ΤΩΡΑ.
Δεν φοβόμαστε τις εκλογές γιατί η κοινωνία έχει αγανακτήσει από τα βοθρολύματα που κατακλύζουν τους δρόμους.
Ίσως να κάναμε λάθη στην επικοινωνιακή πολιτική μας
Ίσως να μην ενημερώσαμε πολύπλευρα αυτούς που αποφάσισαν «όχι»
στο αποχετευτικό
Ίσως να υπάρχει βαθύ έλλειμμα εμπιστοσύνης πολιτεία και πολιτών
Όμως για τα προαναφερόμενα ίσως δεν θα αφήσουμε τις ασήμαντες αριθμητικά μειοψηφίες να μπούν εμπόδιο στην ανάπτυξη.
 • Σεβόμαστε την απόφαση του Δ.Σ.
 • Έχουμε κάθε δικαίωμα όμως να επανέλθουμε και θα το κάνουμε όταν θα έρθει η ώρα έστω και αν αυτή έρθει τον Μάη του 2014.
 • Δεν φοβόμαστε ούτε τα πρόστιμα ούτε τις απειλές
 • Φοβόμαστε το χάσιμο του τραίνου της πιο διασφαλισμένης χρηματοδότησης έργου που θα δώσει αναπνοή στο περιβάλλον,στην τοπική οικονομία στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στην ανάπτυξη.
Γι’ αυτό επανερχόμαστε , για να εμποδίσουμε τους ανεύθυνους του πολιτικαντισμού να ξαναβγούν τον Μάη στα προεκλογικά μπαλκόνια να υποσχεθούν γι ́ άλλη μια φορά ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ της πόλης μας.
Tagged with: , , ,
Posted in Τοπικά Νέα Αττικής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: