Από το ΠΔΕ η χρηματοδότηση ΦΠΑ του βιολογικού Αρκαλοχωρίου

Αναδημοσίευση από lokalit.gr

biologikosΑπό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί ο ΦΠΑ για το βιολογικό Αρκαλοχωρίου, ύψους 1.790.000, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα από τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων αιτημάτων φορέων, ανάμεσα στους οποίους και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π.).

Συγκεκριμένα, η απόφαση εκδόθηκε μετά  από σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ για τη χρηματοδότηση του μη επιλέξιμου ΦΠΑ έργων ΕΣΠΑ (αρ. πρωτ. οικ. 31728/Α).

Σε ότι αφορά στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, «καθώς η έγκριση σχετίζεται με το έργο της Κατασκευής του Δικτύου Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμού Αρκαλοχωρίου του οποίου το Φ.Π.Α. ανέρχεται στο ποσό των 1.790.000€. Έτσι, έπειτα από τις συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. συνεχίζεται απρόσκοπτα το έργο του Βιολογικού και των Δικτύων Αποχέτευσης στο Αρκαλοχώρι. Παράλληλα, η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. ανακουφίζεται από ένα μεγάλο οικονομικό κόστος, εξοικονομώντας πόρους που έχει πλέον τη δυνατότητα να διοχετεύσει σε άλλα αναπτυξιακά έργα».

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζ. Καλογεράκης ανέφερε σχετικά: «Επιτέλους, ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο είχαμε εδώ και δύο χρόνια αναδείξει ως Δημοτική Αρχή, αλλά και ως Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. έχει αίσιο τέλος. Υπήρχε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος Δήμων που διέθεταν Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης για τους οποίους το ΦΠΑ των υλοποιούμενων μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αποχετευτικών έργων δε χρηματοδοτούνταν και θεωρούνταν μη επιλέξιμη δαπάνη, σε αντίθεση με Δήμους που δε διέθεταν ΔΕΥΑ για τους οποίους το Φ.Π.Α. των αντίστοιχων έργων χρηματοδοτούνταν.

Έτσι, έπειτα από στοχευμένες παρεμβάσεις μας προς το αρμόδιο Υπουργείο, προς το οποίο και υποβλήθηκε πλήρης φάκελος σχετικού αιτήματος, η απόφαση που εκδόθηκε περί χρηματοδότησης του Φ.Π.Α. του έργου του Βιολογικού και των Αποχετευτικών Δικτύων Αρκαλοχωρίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δικαιώνει τις παρεμβάσεις μας κι έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Αφενός εγγυάται την ομαλή εξέλιξη του έργου και αφετέρου βοηθά τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο που προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου».

  • Γιατί πρόκειται για μια σημαντική απόφαση – Τι ισχύει για το Φ.Π.Α. των συγχρηματοδοτούμενων έργων των Ε.Π. του ΕΣΠΑ

Με το άρθρο 18, § 3β του Ν. 4002/2011 (ΦΕΚ 180 /Α/ 22-8-2011), η παροχή νερού (πλην αρδευτικού ύδατος) και η υπηρεσία αποχέτευσης που πραγματοποιούνται απευθείας από τους ΟΤΑ ή τους συνδέσμους αυτών, το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ. Συνέπεια της διάταξης αυτής είναι ότι ο ΦΠΑ έργων ύδρευσης/αποχέτευσης που υλοποιούνται από τους φορείς αυτούς είναι πλέον ανακτήσιμος και επομένως μη επιλέξιμη δαπάνη για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Με άλλα λόγια στα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ αποχετευτικά έργα όπως τα αποχετευτικά δίκτυα και ο Βιολογικός Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας υπάρχει πλέον καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δε χρηματοδοτείται (μη επιλέξιμη δαπάνη). Δηλαδή, αν και μέσω του ΕΣΠΑ δίνονται οι πόροι για την υλοποίηση των έργων, ωστόσο ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό του έργου έπρεπε να αποδοθεί από το φορέα διαχείρισής του, όπως τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Βιολογικός Αρκαλοχωρίου αποτελεί μεγάλο έργο του οποίου το ΦΠΑ ανέρχεται στο ποσό των 1.790.000 €, είναι κατανοητό ότι μια τέτοιας κλίμακας δαπάνη είναι δύσκολο να αποδοθεί από μικρού τζίρου επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. όπως η ΔΕΥΑΜΠ.

Shortlink : http://wp.me/p45KhX-16

Advertisements
Tagged with: , ,
Posted in Τοπικά Νέα Υπόλοιπης Ελλάδος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: