Δήμαρχος Σαρωνίδας : “Δεν θα διοχετεύονται τα λύματα όλων των Μεσογείων προς την Ψυττάλεια”

ΨυττάλειαΔιαδίδεται από διάφορα blogs και από τους υπέρμαχους της λύσης της Ψυττάλειας  ότι η Σαρωνίδα και η Παλλήνη το πάλεψαν, και κατάφεραν να επιτύχουν την λύση της Ψυττάλειας.  Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως, όπως φαίνεται, γιατί ήδη έχουν ξεσηκωθεί αντιδράσεις από τους Δήμους του Πειραιά , και τα πράγματα ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο προβλέπονται δύσκολα.

Παραθέτουμε ανακοίνωση από το Δήμο Παλλήνης :

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου για το θέμα της μεταφοράς των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι Δήμαρχοι Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου και Παλλήνης κ. Θανάσης Ζούτσος.

Οι Δήμαρχοι, αφού άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τις επιφυλάξεις και τους φόβους που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη από τον Πειραιά, τους ενημέρωσαν για τα παρακάτω:

  • Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχουν ήδη προγραμματιστεί και κατασκευάζονται τρεις (3) Μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού, οι οποίες και θα αποχετεύσουν περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Αττικής.
  • Οι ποσότητες, που θα μεταφερθούν από τους δήμους Σαρωνικού και Παλλήνης στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυττάλειας είναι λιγότερες από το 4% της συνολικής ποσότητας που κατευθύνεται σήμερα στο συγκεκριμένο ΚΕΛ.
  • Η δυνατότητα της Ψυττάλειας σήμερα είναι για 1.150.000 τόνους ημερησίως περίπου, ενώ μέχρι τώρα μεταφέρονται εκεί καθημερινά 730.000 τόνοι περίπου. Η ποσότητα που θα καταλήγει στο ΚΕΛ της Ψυττάλειας και από τους δύο δήμους (Σαρωνικού και Παλλήνης) είναι 34.000 τόνοι ημερησίως. Σημειωτέον ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Αθήνας κατά τους θερινούς μήνες μετακινείται στις περιοχές μας και λειτουργεί ουσιαστικά ως ισοδύναμος πληθυσμός αναφορικά με την ποσότητα των λυμάτων που δέχεται το ΚΕΛ της Ψυττάλειας. Επίσης, η αύξηση του πληθυσμού προέρχεται από πρώην κατοίκους δήμων του λεκανοπεδίου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια είτε ως μόνιμοι κάτοικοι είτε ως παραθεριστές.
  • Για τον Δήμο Σαρωνικού, ο Δήμαρχος κ. Φιλίππου επισήμανε ότι στην Ψυττάλεια θα αποχετευτεί μόνο η παραθαλάσσια ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας, με 15.000 περίπου παροχές. Οι υπόλοιπες περιοχές του δήμου θα αποχετευτούν στα ΚΕΛ των Μεσογείων.
  • Για τον Δήμο Παλλήνης, ο Δήμαρχος κ. Ζούτσος ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι ήδη ο μισός δήμος – ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Γέρακα και τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης (Κάντζα) – ανήκουν ήδη στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ και έχουν ως αποδέκτη την Ψυττάλεια. Το μόνο που απομένει είναι να συνδεθεί με το συγκεκριμένο ΚΕΛ και το υπόλοιπο τμήμα της πόλης, το οποίο εξάλλου είναι από χρόνια προγραμματισμένο να γίνει.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι εσφαλμένη η άποψη που ακούστηκε ότι όλη η Ανατολική Αττική θα αποχετευτεί προς την Ψυττάλεια. Η μεταφορά λυμάτων στο ΚΕΛ της Ψυττάλειας αφορά μόνο συγκεκριμένες μικρές ποσότητες που προαναφέρθηκαν και για τις οποίες δεν υπάρχει τεχνικά άλλη λύση.

Θα θέλαμε λοιπόν να γίνουν γνωστά τα παραπάνω στοιχεία προς όλους τους αρμόδιους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας του Πειραιά και να τα λάβουν υπόψη τους στις όποιες αποφάσεις τους.

η διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΤΣΟΣ

Από παραπάνω κρατάμε ότι ο Δήμος Σαρωνίδας θα διοχετεύεται μόνο ως προς την παραθαλάσσια ζώνη προς την Ψυττάλεια, και θεωρείται δεδομένη η κατασκευή τριών άλλων ΚΕΛ προς τα Μεσόγεια, για αυτόν τον σχεδιασμό.

Τα παραπάνω επιχειρήματα κρίνονται αναγκαία για να καθησυχάσουν τους κατοίκους Κερατσινίου και Δραπετσώνας, των οποίων το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ένα καταδικαστικό ψήφισμα, με το οποίο απειλούν και με προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια:

«Εδώ δεν κατοικούν πολίτες Β’ κατηγορίας. Η περιβαλλοντική όχληση από την Ψυττάλεια είναι μεγάλη και ο δήμος ουδέποτε έχει πάρει ανταποδοτικά τέλη. Για το λόγο αυτό προσφεύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πέρα από το έντονο πρόβλημα των δυσάρεστων οσμών, που αντιμετωπίζουν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν καταγγείλει σε αρμόδιες υπηρεσίες ότι ειδικώς έπειτα από βροχοπτώσεις εμφανίζεται στη θαλάσσια περιοχή της Δραπετσώνας, πλησίον του λιμενοβραχίονα των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ, μεγάλη λωρίδα από αφρώδες υλικό. Φαινόμενο το οποίο συνεπαγωγικά συνδέουν με την υπερχείλιση των αγωγών του ΚΕΛ. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν, η διεθνής πρακτική εστιάζει στην κατασκευή μικρών τοπικών κέντρων επεξεργασίας λυμάτων και όχι σε μεγάλες συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις.

Κερατσίνι-Δραπετσώνα

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω να κάνουμε ένα σχόλιο για μερικούς που απειλούν με νέες Κερατέες:

Στην Κερατέα υπήρχε το ενδιαφέρον των κατοίκων μιας περιοχής για το περιβάλλον τους ενάντια στο συμφέρον μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας και των κρατικών αυθαιρεσιών. Στην περίπτωση μας έχουμε τους κατοίκους μιας περιοχής ενάντια στην άλλη. Αν δεν πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος με επιχειρήματα, αυτό δεν ακούγεται για σενάριο Κερατέας, αλλά για σενάριο Γάζας.  Με τις απώλειες να μετρώνται σε πρόστιμα από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή τελικά.

Shortlink : http://wp.me/p45KhX-1m

Blog Υπέρ του Βιολογικού Καθαρισμού Ραφήνας-Πικερμίου Σπάτων-Αρτέμιδος

Tagged with: , , , , , , , ,
Posted in Απόψεις, Τοπικά Νέα Αττικής
One comment on “Δήμαρχος Σαρωνίδας : “Δεν θα διοχετεύονται τα λύματα όλων των Μεσογείων προς την Ψυττάλεια”
  1. […] την ευθύνη για τα ΚΕΛ Ραφήνας – Σπάτων αλλά και Σαρωνίδος (!) στο ΥΠΕΚΑ . Ταυτόχρονα καλεί τις τοπικές δημοτικές […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: