Πρακτικά συνεδρίασης δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης Σπάτων-Αρτέμιδας

Παραθέτουμε απόσπασμα των πρακτικών συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης Σπάτων-Αρτέμιδας της 16.5.2013, όπου συζητήθηκε το θέμα της αποχέτευσης του δήμου. Καλό είναι να ξέρουμε τις θέσεις της κάθε πλευράς. Οι υπογραμμίσεις δικές μου.

 

ΘΕΜΑ 1ο

Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την πορεία του αποχετευτικού του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την πορεία του αποχετευτικού του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.

[…]. Την ενημέρωση θα κάνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο κύριος Μάρκου Χρήστος.

ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός και σύντομος, μιας και είναι ένα ζήτημα χιλιοειπωμένο και χιλιοαναλυμένο. Θα προσπαθήσω μέσα στην σύντομη τοποθέτηση μου να δώσω τη διάσταση που έχει το ζήτημα σήμερα.

Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ευθύς εξαρχής ότι το θέμα της επίλυσης του αποχετευτικού προβλήματος και κατά συνέπεια της κατασκευής του κέντρου επεξεργασίας, δεν αποτελεί για μας μια λύση η οποία είναι έξω και πέρα από τις διαδικασίες εκείνες που προστατεύουν την υγεία και την περιβαλλοντολογική ισορροπία. Πιο συγκεκριμένα, για την σημερινή δημοτική αρχή, φαντάζομαι και για τις προηγούμενες, ο βιολογικός καθαρισμός δεν είναι ούτε χαβούζα, δεν είναι ούτε ένας ανοικτός χώρος εναπόθεσης λυμάτων, δεν είναι ο βόθρος της διπλανής αυλής. Για εμάς ο βιολογικός και το αποχετευτικό ζήτημα αποτελεί ένα έργο ουσίας, είναι έργο υποδομής, είναι έργο κοινωνικής προσφοράς και στην σημερινή οικονομική συγκυρία είναι ένα και ένα έργο εξοικονόμησης στα οικογενειακά εισοδήματα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα λοιπόν προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, δυο χρόνια τώρα, να βρούμε μια λύση τέτοια η οποία θα συνάδει και με την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και με την επίλυση του ζητήματος του περιβαλλοντολογικού βιασμού που υφίσταται σήμερα ολόκληρος ο χώρος της Αρτέμιδος και των Σπάτων. Να τελειώνουμε με τα λύματα στους δρόμους, να τελειώνουμε με τα λύματα στη θάλασσα.

Εξετάστηκαν όλες οι λύσεις. Μέσα από διαδικασίες συνεχών επαφών και διαβουλεύσεων και με τους γειτονικούς Ο.Τ.Α. και με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και με τα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου και στα Σπάτα και στη Αρτέμιδα, διαμορφώσαμε ένα πακέτο θέσεων. Δεν είναι το πρώτιστο ζήτημα η θέση του βιολογικού. Το πρώτιστο ζήτημα είναι το έργο αυτό καθ’ αυτό με ποιους όρους και με ποιες διαδικασίες θα διασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις που προανέφερα, περιβάλλον, υγεία, εξυπηρέτηση της ανάγκης του πληθυσμού.

Άρα ευθύς εξαρχής στις προϋποθέσεις που θέσαμε ήταν να απορρίψουμε ασυζητητί ένα βιολογικό καθαρισμό ο οποίος θα εξυπηρετήσει αυτές τις δεκατέσσερις πόλεις, τους δέκα δήμους, από το Μαραθώνα μέχρι την Παιανία και από τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής μέχρι και την Ραφήνα. Αυτό μετά από τις επίμονες συζητήσεις που προηγήθηκαν και από τη αταλάντευτη θέση μας έγινε εφικτό. Δεν αναφερόμαστε επ’ ουδενί σε έναν βιολογικό καθαρισμό αυτής της εμβέλειας. Μιλάμε σήμερα για ένα βιολογικό καθαρισμό που θα εξυπηρετεί το Δήμο κυρίως των πόλεων των Σπάτων και της Αρτέμιδος και στο βαθμό που το επιθυμεί, και το τονίζω αυτό, και τον Δήμο της Ραφήνας και της πρώην Κοινότητας Πικερμίου.

Επίσης, το κέντρο επεξεργασίας δεν θα είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ. Μιλάμε για υπερσύχρονη τριτοβάθμια, σχεδόν τεταρτοβάθμια επεξεργασία, με μεμβράνες, που επί της ουσίας η απόληξη του τελικώς επεξεργασμένου προϊόντος θα προσφέρεται προς χρήση και επανάχρηση. Επανάχρηση είναι μια διαδικασία την οποία την έχουμε συζητήσει, όχι για την άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλα για την άρδευση μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, δασών, αλσών και άλλων συναφών ειδών πράσινου.

Θα είναι αθέατος, μιας και θα είναι εξ ολοκλήρου κλειστού τύπου η κατασκευή.

Κάτω από αυτές λοιπόν τις διαδικασίες δεν έχει σημασία η θέση του, αλλά σημασία έχει το πόσο αυτή η κατασκευαστική πλατφόρμα εξυπηρετεί τις προθέσεις και όντως τις εξυπηρετεί. Υπάρχει ένα ζήτημα με τον αγωγό απόληξης. Παρ’ όλο που η τελική κατάληξη των επεξεργασμένων υλικών μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, έχουμε ζητήσει και εμμένουμε σε αυτό μέχρι σήμερα, να μην υπάρξει επ’ ουδενί αγωγός στη θάλασσα.

Αναζητήσαμε και άλλες λύσεις. Τη λύση της Ψυτάλλειας η οποία απορρίφτηκε για λόγους τεχνικούς και οικονομικούς στη σημερινή συγκύρια. Δεν συζητείται. Υπήρξε ενδιάμεσα μια άλλη παρεμβολικού χαρακτήρα λύση, την οποία πρότεινε ο Δήμος της Ραφήνας, ισχυριζόμενος δια του Δημάρχου της ότι ο Δήμος της Παιανίας θα έκανε αποδεκτή την κατασκευή ενός δεύτερου βιολογικού κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στο χώρο που είναι ήδη προγραμματισμένη η κατασκευή του βιολογικού Κορωπίου, Παιανίας και Μαρκόπουλου. Σε μια τελευταία συνάντηση στην οποία παρευρέθηκε και ο ίδιος Δήμαρχος Παιανίας είπε ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, ότι δεν υφίσταται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου γι’ αυτό και το κυριότερο είναι ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση να εγκατασταθεί ένας δεύτερος βιολογικός στην διοικητική του περιφέρεια, στο συγκεκριμένο χώρο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα είχε αυτή η λύση την αποδοχή του Δήμου Μαρκόπουλου σε σχέση με την κατάληξη του αγωγού απορροής του τελικού προϊόντος. Πράγμα που σημαίνει ότι για να προχωρήσει σε μια τέτοια λύση, ανεξαρτήτως αν θεωρείται συμβατό με το όλο σκεπτικό που προανέφερα και θα εξηγήσω πιο συγκεκριμένα τι εννοώ, για να προχωρούσε αυτή η λύση θα έπρεπε ο Δήμος Μαρκόπουλου να δέχονταν την απόληξη του αγωγού απορροής στη θάλασσα του Πόρτο Ράφτη, στη Χαμολιά επί της ουσίας, πάλι στην Αρτέμιδα.

Μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος Μαρκόπουλου πριν από λίγες ημέρες απέσυρε την προσφυγή που είχε κάνει στο ΣτΕ για να μην προχωρήσει το έργο της κατασκευής του βιολογικού Κορωπίου-Παιανίας, με την προϋπόθεση ότι τα δικά του λύματα από το βιολογικό της Μερέντας θα κατευθυνθούν εκεί και θα τύχουν εκεί της επεξεργασίας. Εν πάση περίπτωση θεωρώ και το είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση, ότι η λύση αυτή απλά κατά την άποψη μου δεν ήταν λύση σοβαρή, ήταν λύση αποπροσανατολισμού στο πρόβλημα, αν και επί της ουσίας ακόμα και αποδοχή από το Μαρκόπουλου να υπήρχε ή να υπήρχε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Παιανίας για την αποδοχή του χώρου, θεωρώ ότι ένα αναπτυξιακό έργο, γιατί αναπτυξιακό έργο το θεωρούμε εμεις, δεν το βάζει στα διοικητικό όρια ενός άλλου Δήμου. Το έχει στα διοικητικά όρια τα δικά σου και το κανείς σαν έργο όπλο προώθησης της ανάπτυξης σου. Αν δεν το βλέπεις έτσι, αν δεν το βλέπεις σε επίπεδο αναπτυξιακό, αλλά το βλέπεις  σαν ένα παραέργο αποφυγής, τότε μπορείς να σκεφτείς να το πας οπουδήποτε αλλού.

Όσον αφορά τη Ψυτάλλεια, είναι γεγονός ότι τα σχετικά έγγραφα της ΕΥΔΑΠ  «τεκμηριώνουν», μέσα σε εισαγωγικά, την αδυναμία αποδοχής των λυμάτων της περιοχής στο κέντρο της Ψυτάλλειας.

Θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Τεχνικά θεωρώ ότι τα πάντα γίνονται. Θα μπορούσαν να πάνε τα λύματα στη Θράκη, στη Μακρόνησο, στη Κομοτηνή ή ακόμα και στο κέντρο των Σπάτων. Αλλά το ζήτημα είναι ότι η οικονομική συγκύρια σήμερα επ’ ουδενί δεν ευνοεί μια τέτοια λύση. Οπότε όσοι εμμένουν στη λύση της Ψυτάλλειας θεωρώ ότι απλά δεν έχουν κατανοήσει ότι η λύση του αποχετευτικού μάλλον απομακρύνεται. Και μάλλον απομακρύνεται υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένας χρόνος πολύ περιορισμένος για την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί εκβιαστικό δίλλημα, δηλαδή ή παίρνετε λεφτά τώρα ή χάνετε το βιολογικό. Επ’ ουδενί. Θεωρούμε λοιπόν ανεξαρτήτως του χρόνου και των πιέσεων των χρονικών που υπάρχουν, για μας ο βιολογικός αν έχει αυτές τις προδιαγραφές και αν τελικά γίνει δεκτό το γεγονός της μη ύπαρξης αγωγής απόληξης στη θάλασσα, θεωρώ πως το θέμα της χωροθέτησης του στο Πλατύ Χωράφι δεν αποτελεί για εμάς πρόβλημα.

Να σημειώσουμε πως αν δεν καταλήξουν η ΕΥΔΑΠ,  το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια που είναι ο σχεδιαστής και ο χρηματοδότης του έργου,  στη χωροθέτηση στα εσωτερικά δίκτυα των οποίων οι διαδικασίες για τις μελέτες είναι έτοιμες για να χρηματοδοτηθεί και η μελέτη και η κατασκευή των μεν Σπάτων από το ΕΠΠΕΡΑΑ, το ειδικό ταμείο, της δε Αρτέμιδος από το ΠΕΠ Αττικής, δεν πρόκειται να γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Άρα λοιπόν στο βαθμό που γίνει αποδεκτό το σχέδιο, η πλατφόρμα των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις προϋποθέσεις που προανέφερα, ξεκινάει και το έργο και λύνει επί της ουσίας το πρόβλημα το αναπτυξιακό. Γιατί για έμενα είναι ζήτημα, δηλαδή το θέμα της ανάπτυξης σχετίζεται με το βιολογικό απόλυτα. Και των Σπάτων και της Αρτέμιδος. Αν δηλαδή φτάσουμε στο σημείο να καταφέρουμε και την αποφυγή του αγωγού στη θάλασσα, τότε νομίζω ότι δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα και μπορούμε να προχωρήσουμε επί της ουσίας.

[..]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Βλάχος.

ΒΛΑΧΟΣ: Εκ μέρους της Ομοσπονδίας έχω αρκετές ερωτήσεις. Ζητήσαμε σαν Ομοσπονδία από τον κύριο Δήμαρχο να μας δώσει την επικοινωνία, την γραπτή αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ ΕΥΔΑΠ, Υπουργείου και όλων των παρατρεχάμενων. Πήραμε στα χέρια μας ένα χαρτί το οποίο λέει «Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων, ο Γενικός Διευθυντής» προς το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Εδώ μέσα είπατε κύριε Αντιδήμαρχε για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους. Το «Τεχνικούς» το διαγράφουμε. Ας βαστήξουμε το «Οικονομικούς». Στη συνέχεια είπατε ότι δεν θα υπάρξει αγωγός στη θάλασσα. Στις 22/3/2013 η ΕΥΔΑΠ πεντακάθαρα λέει ότι θα πάει στη θάλασσα, εκτός και αν δεν διαβάζουμε ελληνικά. Εσείς λέτε το ένα, η ΕΥΔΑΠ το άλλο, τουλάχιστον αυτό είναι γραπτό.

Έρχεται τώρα να αντιπαραθέσει κάποιο κόστος, γιατί τα όρια που βάζει για να μην πάει στην Ψυτάλλεια είναι το κόστος. Ρωτήσαμε τον κύριο Δήμαρχο αν έχει γίνει προμελέτη και αξιολόγηση κόστους. Υπάρχει σήμερα; Εάν υπάρχει θα πρέπει να μας την πείτε. Γιατί εδώ το γράμμα αυτό νομίζω ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς. Όταν συγκρίνει ένα κόστος, το οποίο δεν το ξέρουμε και θα είναι πάνω κάτω, περισσότερο ή λιγότερο με αυτό που θα πάει στη Ψυτάλλεια, νομίζω ότι μιλάει με ανθρώπους τους οποίους δεν ξέρω που τους έχει τοποθετήσει.

Μια ερώτηση κρίσεως. Η λυματολάσπη που θα πάει; Συζητάμε για ασφαλή λειτουργία. Η ασφαλής λειτουργία, που σημαίνει δίπλα συστήματα, μεμβράνες κτλ, έχουμε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μια άλλη μελέτη και μια άλλη μελέτη οι οποίες λένε ότι για να είναι ασφαλή όλα αυτά χρειάζονται τουλάχιστον δίπλα συστήματα. Δεν μιλάω για ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη κλπ.

Όλα αυτά δε ανεβάζουν το κόστος; Πως έρχεται εδώ μέσα και λέει ότι θα είναι φθηνότερο να γίνει εδώ; Άντε και το φτιάξαμε, έχει ένα χι κόστος. Συντήρηση δεν έχει; Υπάρχει μια επιστολή του κυρίου Γιαννάτου, η Ομοσπονδία συμφωνεί εκατό τοις εκατό με αυτό, το οποίο λέει για πενήντα έξι χρόνια το κόστος θα μας καλύπτει. Δεν ξέρω τι άλλο να πω.

Στη συνέχεια το συγκεκριμένο γράμμα, το οποίο πιστεύω το έχετε υπόψη σας, λέει ότι για να πάμε στη Ψυτάλλεια χρειάζονται μελέτες. Η Παλλήνη και ο Σαρωνικός μέσα σε μια νύκτα έκαναν τις μελέτες και πήγαν. Στη συνέχεια η ΕΥΔΑΠ λέει ότι δεν μας παίρνει ο χρόνος και θα φάμε πρόστιμα. Όταν δυο χρόνια δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια και όταν φτάσει στα όρια θα αναθέσουμε το έργο; Και στη συνέχεια, το κυριότερο απ’ όλα, τουλάχιστον απ’ ότι ξέρω, για να γίνει αποδεκτή μια μελέτη και να χρηματοδοτηθεί πρέπει να γίνει αποδεκτή από τις δημόσιες διαβουλεύσεις και το κυριότερο είναι ότι η μελέτη προηγείται και μετά εντοπίζετε το χώρο. Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο. Έχουμε το χώρο και μετά κάνουμε τη μελέτη.

[..]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Γιαννάτος.

ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ: Είχαμε ξεκινήσει για το βιολογικό καθαρισμό με ένα πρόγραμμα προεκλογικό, το οποίο έγινε το 2010. Όλοι συμφωνούσαμε, κι εγώ είμαι στην παράταξη και συμφωνούσα. Το 2012 όμως προέκυψαν άλλα στοιχεία και άλλα γεγονότα. Πρόεκυψε η Ψυτάλλεια, η οποία το 2010 δεν υπήρχε. Στην αρχή λοιπόν κυκλοφορούσε ότι είναι αδύνατον τεχνικά να πάμε στη Ψυτάλλεια, με τα πολλά επειδή ενδιαφέρθηκε και το Τοπικό Συμβούλιο, πρόεκυψε ότι είναι δυνατόν να πάμε στη Ψυτάλλεια. Άκουσα τον κύριο Μάρκου, τον Αντιδήμαρχο, που είπε ότι είναι δυνατόν πράγματι, το παραδέχεται τώρα, αλλά δεν συμφέρει οικονομικά.

Συμφέρει οικονομικά και πάρα πολύ μάλιστα. Για να πάμε στο Σταυρό και να πάμε στη Ψυτάλλεια, χρειάζονται επτά αντλιοστάσια για μήκος οκτώ χιλιομέτρων. Αλλα επτά αντλιοστάσια θα χρησιμοποιήσει η Παλλήνη μέχρι το Σταυρό. Επτά η Παλλήνη και άλλα επτά θέλουμε εμείς, δεκατέσσερα αντλιοστάσια σύνολο. Το κόστος της μεταφοράς των λυμάτων από την περιοχή τη δική μας για να πάμε στη Ψυτάλλεια είναι τριάντα εκατομμύρια. Αυτά τα λέει η ΕΥΔΑΠ στο τελευταίο έγγραφο, νομίζω το έχετε υπόψη σας, που κοστολογεί τη μεταφορά. Δηλαδή την Ψυτάλλεια δεν την αποκλείει πλέον η ΕΥΔΑΠ, που μας λέγατε η ΕΥΔΑΠ δεν το δέχεται, αλλα μας λέει για να πάμε Ψυτάλλεια στοιχίζει τριάντα εκατομμύρια.

Το κόστος της συντήρησης αν πάμε στη Ψυτάλλεια είναι τεσσεράμισι εκατομμύρια, ενώ αν το κάνουμε στο Πλατύ Χωράφι είναι τρία εκατομμύρια το χρόνο. Άρα το να πάμε στη Ψυτάλλεια είναι ενάμιση εκατομμύρια επιπλέον από το να το κάνουμε εδώ. Δεν αποκλείει καθόλου τη Ψυτάλλεια. Όμως η ΕΥΔΑΠ μας λέει το κόστος μεταφοράς, λειτουργίας κτλ, αλλά δεν μας λέει το κόστος κατασκευής του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, εσκεμμένα δεν μας το λέει. Το κόστος που έχει προγραμματίσει και το έχει εγκρίνει η ΕΥΔΑΠ για το Κορωπί, που έχει ενενήντα χιλιάδες κατοίκους, είναι 113.000.000€. Το δικό μας το ΚΕΛ θα είναι για εκατόν είκοσι χιλιάδες κατοίκους, άρα δεν θα στοιχίζει 113.000.000€, θα στοιχίζει πολύ περισσότερο. Αλλά εγώ σας λέω 113.00.000€ θα στοιχίζει και το δικό μας εδώ. Αν λοιπόν κάνουμε ΚΕΛ εδώ θέλουμε 113.000.000€. Αν μεταφερθούμε στη Ψυτάλλεια θέλουμε 30.000.000€, τα οποία δεν θα είναι όλα δικά μας, τα μισά θα είναι της Παλλήνης, αλλά εγώ σας λέω όλα δικά μας. 30.000.000€ θα μας στοιχήσει αυτό. 113.000.000€ εδώ. Αν αφαιρέσουμε τα 30.000.000€ θα έχουμε 83.000.000.000€ ωφέλεια. Και λέει αν λειτουργήσει για την Ψυτάλλεια θα θέλουμε τεσσεράμισι εκατομμύρια, ενώ αν το λειτουργήσουμε εμείς εδώ θέλουμε τρία εκατομμύρια, μας στοιχίζει λιγότερο. Εγώ σας λέω αυτό το ενάμιση εκατομμύριο το πληρώνουμε εμείς. Αν διαιρέσουμε τα 83.000.000€με τα 1.500.000€ για πενήντα έξι χρόνια θα συντηρούμε να πηγαίνουμε στη Ψυτάλλεια. Μετά από πενήντα έξι χρόνια όποιος ζει, ας βρούμε μια άλλη λύση.

Και θέλω να πω και το άλλο. Είπε ο κύρος Αντιδήμαρχος ότι ενδιαφερθήκαν για εναλλακτική λύση. Εγώ που έχω ασχοληθεί με το θέμα για δυο χρόνια, δεν έχουν ενδιαφερθεί καθόλου για εναλλακτική λύση. Προσπαθούσαν όπου πήγαιναν να βρουν συμμάχους για να γίνει στο Πλατύ Χωράφι. Όχι για αλλού. Δεν ενδιαφερθήκαν πουθενά. Όποιος ενδιαφέρθηκε για εναλλακτική λύση τη πέτυχε. Και ο Σαρωνικός και η Παλλήνη και η Παιανία. Εμείς δεν ενδιαφερθήκαμε.

Τώρα, η ΕΥΔΑΠ έχει κάνει ένα σχέδιο. Το άλλο της το απέρριψαν, την Αμερικανική εταιρία.  Και τι λέει το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ; Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι προμελέτες για το ΚΕΛ και του αγωγού διάθεσης, έχουν κάνει μελέτη και για τον αγωγό διάθεσης λέει η ΕΥΔΑΠ. Που θα πάει ο αγωγός αυτός; Στη θάλασσα. Το λέει και η ΕΥΔΑΠ ότι θα πάει στη θάλασσα, στον Ευβοϊκό. Τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις τις ξέρετε, με το ΣτΕ, αυτό που είπε ο κύρος Λάμπρου με την πλημμύρα. Είχαμε πάρει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει ολική διευθέτηση και οριοθέτηση του ρέματος, γιατί αν δεν γίνει ολική διευθέτηση όλα τα νερά από τις πλημμύρες… αυτό θα είχε γίνει ποταμόπλοιο αν το είχαμε κάνει στο Πλατύ Χωράφι.

Και να σας πω και το τελευταίο. Λέει ότι αν πάμε τα λύματα στη Ψυτάλλεια δεν τα δέχονται, γιατί ο Σαρωνικός λέει έχει χαρακτηριστεί ευαίσθητος αποδέκτης, ενώ ο Ευβοϊκός λέει δεν έχει χαρακτηριστεί ευαίσθητος, γιατί αυτοκαθαρίζεται γρήγορα. Δηλαδή τι μας λέει; Ότι ο Σαρωνικός είναι ευαίσθητος, πάρτε τα εσείς που δεν είναι ευαίσθητος ο Ευβοϊκός. Το σχέδιο τους είναι για εκεί.

Εγώ προσωπικά πήγα στον Γεωργιάδη της ΕΥΔΑΠ με Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους και μας είπε ότι ΚΕΛ χωρίς αγωγό στη θάλασσα δεν γίνεται. Τώρα αυτά που λέει, θα ποτίζουμε… αυτή είναι η μελέτη και έχω και άλλες μελέτες από τα πανεπιστήμια, από ιατρικές σχολές. Αυτή είναι από το πανεπιστήμιο του Αιγαίου και λέει ότι τα επεξεργασμένα λύματα χρησιμοποιούνται για να πλένουμε νεκροταφεία, τουαλέτες, σιντριβάνια, να ποτίζουμε γκαζόν και τίποτα άλλο. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άνθρωπο και όχι να ποτίζουμε αμπέλια και κηπευτικά. Το Τοπικό Συμβούλιο έχει πάρει την απόφαση του, είναι αντίθετο με το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Πήρα εγώ προσωπικά το Δήμαρχο της Παιανίας, τον κύριο Δάβαρη, γιατί είχα παρευρεθεί σε ένα Συμβούλιο στη Ραφήνα και είπε ο Δήμαρχος της Ραφήνας ότι έχει συνεννοηθεί με το Δήμαρχο της Παιανίας, προσφέρει ένα χώρο να κάνουμε ένα ΚΕΛ. Δεν το πίστεψα και την άλλη μέρα πήρα εγώ προσωπικά και τον Αντιδήμαρχο τον Χρήστο τον Δάβαρη και τον Δήμαρχο τον Δάβαρη και τους ρώτησα αν αληθεύει. Και μου είπαν πως  ναι, θέλουν να βοηθήσουν, θα το περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί του είπα του Δημάρχου της Παιανίας, γι’ αυτό πρέπει να έχεις απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εξυπακούεται μου λέει, θα το περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εδώ λοιπόν δεν έχουμε πάει να συζητήσουμε και με τη Παιανία, και με την Ραφήνα, να βρεθούμε όλοι μαζί και να πιέσουμε και την ΕΥΔΑΠ.

Ακόμα και το Μαρκόπουλο δεν θέλει. Το Μαρκόπουλο πήρε δώδεκα εκατομμύρια προχθές. Το Υπουργείο βοηθάει το Μαρκόπουλο. Να επιβληθεί το Υπουργείο και να του πει όχι, θα δεχτείς και αυτό. Πως μας επιβάλουν να το κάνουμε στο Πλατύ Χωράφι; Εμείς δεν έχουμε αντιδράσει καθόλου. Έχει πάει κάποιος  να συζητήσετε μια εναλλακτική λύση; Έμενα δεν με έχουν καλέσει ποτέ και πουθενά. Ούτε από εσάς νομίζω έχει πάει κανείς  να συζητήσουμε εναλλακτική λύση.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι η Ψυτάλλεια και η πιο οικονομική. Αυτό το παραδέχεται και η ίδια η ΕΥΔΑΠ.  Ευχαριστώ πολύ.

[..]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε τον κύριο Κασίμη. Ο κύρος Μάρκου.

ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Ενδιαφέρουσες οι ερωτήσεις και η τοποθέτηση του συναδέλφου, του κυρίου Γιαννάτου. Το Επιχειρησιακό του ΕΣΠΑ αναφέρεται στο μεγάλο ΚΕΛ. [..]

Ένα ερώτημα το οποίο ετέθη είναι αν έχουμε αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις. Σε σχέση με την Ψυτάλλεια, τεχνικά θεωρώ ότι τα πάντα γίνονται και η κάθε τεχνική λύση έχει όμως ένα ιδιαίτερο κόστος, ανάλογα με το μέγεθος της, ψηλότερο ή χαμηλότερο. Αλλά όταν προχωράς στην αναζήτηση μιας λύσης σε ένα πρόβλημα, δεν βάζεις μοναχά το οικονομικό κόστος, μετράς και αλλα κόστη. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το εξής. Ας υποθέσουμε ότι δεν είμαι κάτοικος εδώ, είμαι κάτοικος της Αθήνας. Ποιος θα πείσει τον οποιοδήποτε δημότη ότι τα «λύματα», μέσα σε εισαγωγικά, ανεξάρτητα αν δεν είναι λύματα, αλλά είναι νερό επαναχρησιμοποιούμενο, τα δικά σου θα τα πάρω εγώ στην δική μου την αυλή; Με ποια λογική δηλαδή; Δεν το κατανοώ αυτό. Με ποια λογική;

Να πω επίσης πως για μένα είναι επισφαλής η άποψη που λέει ότι η Παλλήνη  και ο Σαρωνικός θα πάνε στη Ψυτάλλεια. Θα δούμε την εξέλιξη των συγκεκριμένων έργων.

Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό των πρόστιμων. Εμείς εμφανώς τους έχουμε πει ότι οι καθυστερήσεις και δεν είναι δυο ετών, είναι καθυστερήσεις δεκαεπτά ετών, καθώς χρόνια τώρα αναζητείται λύση του αποχετευτικού στην περιοχή τη δική μας και αν θέλετε είναι η πρώτη φορά που δεν έχει ευθύνη ο Δήμος. Την ευθύνη την έχουν εκείνοι που δεν αποδέχονται τις προϋποθέσεις που ο ίδιος ο Δήμος βάζει.

Τα βυτιοφόρα επ’ ουδενί δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά. Δεν το συζητάμε αυτά.

Ο χρόνος για την αστοχία, το ερώτημα του κυρίου καραπιδάκη. Εξαρτάται από το βαθμό της τεχνολογικής προόδου που έχει η συγκεκριμένη επένδυση. Όσο πιο προηγμένη είναι, χωρίς να είμαι τεχνικός, αλλά το φαντάζομαι, τόσο πιο μικρός είναι ο κίνδυνος.

ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ: Υπάρχει μελέτη, γι’ αυτό ρωτάω.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΥΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιαννάτο σας παρακαλώ. Επειδή διευθύνω τη συζήτηση, θα πάρετε το λόγο μόλις το ζητήσετε.

ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Επειδή έκανα μια κουβέντα το πρωί σήμερα με τον κύριο Γιαννάτο στο γραφείο μου και νομίζω ότι έχω τη στοιχειώδη λογική συνάδελφε να κατανοώ ποια είναι η διαδικασία της αποστείρωσης και ποια της απολύμανσης. Με έχεις πείσει, δεν χρειάζεται να το λες πάλι. Όντως, έχω πειστεί. Γι’ αυτό αναφέρθηκα στην επαναχρησιμοποίηση του νερού για μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τώρα, από εκεί και πέρα, στο θέμα της αστοχίας, υπάρχουν οι λύσεις των μπαι μπας με τους όμορους βιολογικούς. Αλλά όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται επί του παρόντος να αντιμετωπιστούν, αν δεν αντιμετωπιστεί συνολικά η πρόταση της ΕΥΔΑΠ. Δεν έχει ξεκαθαρίσει η ίδια η ΕΥΔΑΠ αν αποδέχεται και σε τι βαθμό τις δίκες μας τις θέσεις. Αυτό θα γίνει στο επόμενο διάστημα. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο. Και βέβαια όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν πάλι σε μια εκτεταμένη συζήτηση στο Δημοτικό  Συμβούλιο.

Όσον αφορά τα εσωτερικά δίκτυα, για μεν τα Σπάτα είναι διαμορφωμένο το σχέδιο πόλης, για την Αρτέμιδα που δεν είναι ολοκληρωμένες οι πράξεις εφαρμογής, επί της ουσίας τα εσωτερικά δίκτυα θα αναπτυχτούν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες που υπάρχουν.

Για το κόστος. Αυτή την στιγμή κατά προσέγγιση μιλάμε, γιατί δεν υπάρχει μελέτη. Οι μελέτες οι παλιές είναι ανεπίκαιρες και παρωχημένες. Δεν αναφερόμαστε τώρα στη μελέτη του γιγάντιου ΚΕΛ των Δήμων που προανέφερα. Αναφερόμαστε σε έναν μικρό βιολογικό που ενδεχόμενα να αφήνει περιθώριο, αν τελικά γίνει στο Πλατύ Χωράφι, αν η Ραφήνα το επιθυμήσει. Μπορεί να είναι ακόμα πιο περιορισμένος, ακόμα πιο μικρός από εκατόν είκοσι χιλιάδες. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι έχουμε τον χρόνο και θα το συζητήσουμε ξανά. Εκείνο που έχει σημασία είναι σε τι βαθμό αυτές οι προϋποθέσεις που είπα θα γίνουν αποδεκτές. Αν γίνουν αποδεκτές θα προχωρήσουμε, αν δεν γίνουν δεν θα προχωρήσουμε.

Και για μας ο αγωγός θεωρείται προϋπόθεση αποδοχής. Ο αγωγός στη θάλασσα είναι προϋπόθεση αποδοχής. Βέβαια είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό συζήτηση, δεν έχει τελειώσει.

Μην κοροϊδευόμαστε. Να σας πω κάτι; Το να κανείς πολιτική, την κάνει ο οποιοσδήποτε, το να λύνεις προβλήματα είναι το στοίχημα. Επειδή χειρίζομαι το ζήτημα και το χειρίζομαι δυο χρόνια, με όλες τις αντιξοότητες, με όλη τη λάσπη που έχω εισπράξει από αυτή την ιστορία, ξεκάθαρα λέω ότι δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Έμενα με ενδιαφέρει να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος πρώτα της κοινωνίας και μετά της περιοχής.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μου απαντήσατε για τη λυματολάσπη, αλλά και αυτό που λέτε είναι λίγο οξύμωρο.

ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Για τη λυματολάσπη υπάρχουν διαφόρων ειδών τεχνολογίες. Αν δεν έχει καταλήξει το σχέδιο το τεχνολογικό της επένδυσης σε ποια τεχνολογία θα πάει, μπορεί να υπάρχει λυματολάσπη της παλιάς τεχνολογίας της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας, μπορεί να υπάρχει δεν ξέρω ακριβώς τον τεχνικό όρο, και το τούβλο της επανάχρησης, που είναι το αποτέλεσμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Σας λέω και πάλι ότι όλα αυτά εξαρτώνται από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περνάμε στις τοποθετήσεις. Ο κύριος Ποθουλάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Ποθουλάκης έχει το λόγο.

ΠΟΘΟΥΛΑΚΗΣ: Η ερώτηση είναι πάρα πολύ κρίσιμη και την έχω θέσει σε όλες τις Δημοτικές Αρχές. Ο κύριος Κασίμης, δεν ξέρω αν ακούει, νομίζω ότι τουλάχιστον το 2003 είχε καταλάβει κάποια πράγματα και επειδή έχω υπάρξει διαχειριστής κοινοτικών προγραμμάτων σε μεγάλα πακέτα και μεγάλα προγράμματα, δεν θέλω να επεκταθώ περί αυτού, έκανα μια ερώτηση που από την απάντηση θα μπορούσα να σας πω ότι η συζήτηση έχει τελειώσει. Από την απάντηση που λάβαμε περιττεύει κάθε συζήτηση περαιτέρω. Και θα σας εξηγήσω γιατί.

[..]

Ρώτησα τον Αντιδήμαρχο αν γνωρίζει τι λέει το Επιχειρησιακό. Μου είπε ότι το γνωρίζει αλλά δεν μας δεσμεύει, θα πάμε με το δικό μας πρόγραμμα. Πολιτικά αυτό είναι θεμιτό. Το παλεύεις και λες το πρόγραμμα μου παλεύω. Ναι, αλλά πρέπει να γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ότι ακόμα και αν συμφωνήσετε κάποια πράγματα πρέπει να γίνει από την Κυβέρνηση, κεντρικά, από την κεντρική επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, να γίνει διαβούλευση με την Κομισιόν και να τεκμηριωθεί γιατί στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε αυτά τα πράγματα στις πόλεις αυτές. Κατανοητό.

Τώρα υπάρχει ένα άλλο σκέλος. Από το 1999 έγινε από την τότε Κυβέρνηση παρέμβαση στη κομισιόν και ενισχύθηκε, γιατί υπήρχαν κάτι τεράστια προβλήματα με την τότε Ψυτάλλεια, που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή και επενδυθήκαν τεράστια ποσά και εκσυγχρονίστηκε για να μπορεί να πάρει όλη την Αττική. Αυτό είναι πλέον τεκμηριωμένο.

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα, επιτρέψτε μου να πω επειδή κάτι ξέρω κι εγώ από υδραυλική που είχα σπουδάσει, δεν υπάρχει τεχνικό ζήτημα μεταφοράς των υδάτων. Άλλωστε η ΕΥΔΑΠ και από πιο απομακρυσμένες περιοχές και από πιο δύσκολες παίρνει αυτή την στιγμή με τα αντλιοστάσια τα ενδιάμεσα που έχει. Εγώ νομίζω ότι στην ΕΥΔΑΠ παίζονται πολιτικά παιχνίδια και εκεί κολλάει το ζήτημα. Θεωρώ μάλιστα, επιτρέψτε μου αυτή την παρατήρηση, δεν μέμφομαι κανέναν, αλλά πιστεύω ότι αν οι δυο Δήμοι όταν έπεσε η πληροφορία σε όλους μας  για την Ψυτάλλεια, αν οι δυο Δήμοι σε εκείνη τη φάση έδρατταν αστραπιαία και όχι να αποπροσανατολιστούν σε άλλες λύσεις, θα είχαμε κερδίσει τη Ψυτάλλεια. Αλλά και τώρα μπορούμε.

Κύριε Δήμαρχε εμείς σαν Όμιλος επανειλημμένα έχουμε κάνει, όχι πολλές, τέσσερις, πέντε προσφυγές σε διάφορα θέματα. Αν δείτε σε βάθος τις προσφυγές μας είναι άκρως διδακτικές και εντελώς προστατευτικές για την Δημοτική Αρχή. Και αν κάποτε μου το ζητήσετε θα σας πω και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Εδώ λοιπόν ακόμα και η αποκεντρωμένη διοίκηση, θυμάστε το λάθος που έκανε και μετά τα μάζευε, σας έχει πείσει με μια απόφαση, την 87 που πήρατε, για την χωροθέτηση κτλ, που σας είπε ότι στερείται εκτελεστότητας. Ο Δήμος έκανε κάποιες προτάσεις, δεκαέξι σημεία που ζητούσε διευκρινίσεις, διασφαλίσεις κτλ. Δικαίωμα της Δημοτικής Αρχής. Και μάλιστα έδειξε καλή θέληση και προέτρεξε και είπε χωροθετώ, ενώ δεν ήταν σε αυτή την φάση αυτή η διαδικασία και ήθελε να γίνει το έργο και να γίνουν και μελέτες κτλ. Η αποκεντρωμένη διοίκηση ούτε αυτή την πρωτοβουλία δεν ήθελε να δώσει αέρα στο Δήμο να περπατήσει. Τί σας λέει αυτό; Την κήρυξε την απόφαση μη εκτελεστή, δηλαδή τίποτα και έτσι απάντησε και σε εμάς συγκεκαλυμμένα, δεν μπορούμε να εξετάσουμε την προσφυγή σας, γιατί όπως γνωρίζουμε στη διοίκηση οι μη εκτελεστές αποφάσεις δεν προσβάλλονται, όπως και οι γνωμοδοτικές αποφάσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο για παράδειγμα όταν αποφασίσει και πει γνωμοδοτώ αυτό, δεν προσβάλλεται η γνωμοδότηση, το ίδιο και εδώ, που είναι μη εκτελεστή πράξη.

Ενόψει αυτής της κατάστασης εμείς στις 23 Αυγούστου 2012 βγάλαμε μια ανακοίνωση που εκθέταμε αυτές τις εξελίξεις, σχολιάζαμε την απόφαση της αποκεντρωμένης, σχολιάζαμε την απόφαση που έδωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης, που ουσιαστικά ανακάτεψε διάφορα πράγματα, αναρμόδιος ων και αυτός. Ξέρετε το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δια νόμου έχει ορισμένα όργανα και αρμοδιότητες. Είδαμε λοιπόν τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που δεν έχει καμία αρμοδιότητα πάνω στο ΕΣΠΑ, να παίρνει θέση και να απαντάει στο Δήμο. Τρέλα πράγματα. Βλέπουμε την ΕΥΔΑΠ να κάνει διακανονισμό πως θα γίνει το έργο. Από πού και ως που.

Η πρόταση μου λοιπόν, για να μην ξαναπάρω το λόγο αν είναι δυνατόν, είναι η εξής. Να δει ο Δήμος με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια που βρισκόμαστε και αν είναι  δυνατόν να συμβουλευτεί επαγγελματίες γύρω από αυτά τα πράγματα και όχι διαφόρους αεριτζήδες που εκμεταλλεύονται την καλή θέληση του οποιαδήποτε Αντιδημάρχου και της οποιαδήποτε Δημοτικής Αρχής.

Δεύτερον, να λειτουργήσουμε επιτέλους αυτοδιοικητικά και διεκδικητικά. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχασε ο κύρος Κασίμης όταν είχε επιτροπή για το θέμα του ΚΕΛ. Αντίθετα, όταν χαλάρωσαν αυτές οι διαδικασίες είχαμε προβλήματα. Ούτε έχασε ο Δήμος Ραφήνας που έχει κάνει διαπαραταξιακή, ενώ παλιότερα που δεν είχε επί κυρίου Κεχαγιόγλου θυμάστε τι γινόταν. Προτείνουμε να εξετάσει η Δημοτική Αρχή με βάση και το εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΥΔΑΠ που λέει για την Ψυτάλλεια θετικά, το οποίο έγγραφο επειδή είναι ακριβώς εμπιστευτικό, άρα δεν κυκλοφορούσε, έχει  απόλυτη ακρίβεια για την ορθά νοούσα διοίκηση. Όταν είναι εμπιστευτικό είναι πολύ αληθινό για να είναι εμπιστευτικό. Δεν βγήκε καταρχήν από πολιτικούς της ΕΥΔΑΠ, βγήκε μέσα από τη διοίκηση. Και προτείνουμε ο Δήμος να προχωρήσει σε μια διαπαραταξιακή δημοτική επιτροπή, ώστε και οι παρατάξεις, αλλά κι οι πολίτες ή οι τεχνοκράτες που θα επιλέξετε να μπουν μέσα, ακριβώς για να αποφεύγονται και αυτά που είπε ο Αντιδήμαρχος, ότι τον σχολιάζουν και τον συκοφαντούν. Γιατί; Μα για να κανείς ένα σωστό έργο πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατευονται οι ιθύνοντες της όποιας αρχής είναι αυτής.

Και στα πλαίσια αυτά να δούμε ουσιαστικά πρώτα και κύρια το ζήτημα της Ψυτάλλειας, με βάση αυτό το πλαίσιο. Είμαστε έτοιμη να σας δώσουμε και έτοιμο σχέδιο πρότασης, σύμφωνα με τα νομικά δεδομένα, μιας τέτοιας πρότασης αν θέλετε να την περάσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς γι’ αυτό κάναμε αίτηση και ζητήσαμε τα δυο θέματα να συζητηθούν, δηλαδή το θέμα του ΚΕΛ και το θέμα του χρέους και μάλλον της σύμβασης που έχει προτείνει η ΕΥΔΑΠ. Επειδή μάλιστα το συνδέει στη παράγραφο 3.5 του άρθρου 3 ότι θέλει να αναλάβει παράλληλα να υπογράψει και την ανάληψη του δικτύου αποχέτευσης και του δικτύου ύδρευσης και φυσικά και το ΚΕΛ. Προτείναμε λοιπόν να γίνει αυτή η συζήτηση. Σας εξομολογούμε όμως ότι σε περίπτωση που δούμε αυτό τον εμπαιγμό από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και όλη αυτή τη παλινωδία, έχουμε έτοιμο τον φάκελο που θα φύγει για την ΟLAF, η οποία μας περιμένει.

Να συμπληρώσω, στην περίπτωση που φύγει ο φάκελος μας, ελέγχεται το ελληνικό κράτος για τις παλινωδίες που έχει κάνει από το 2003 ως σήμερα και ελέγχονται και οι ελεγκτές οι κοινοτικοί που είναι φορτισμένοι με τον τομέα αυτό στο ΕΣΠΑ, γιατί τους έχουν διαφύγει τελείως οι διαδικασίες. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μάρκου.

ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Συγγνώμη που παρεμβαίνω στην διαδικασία. Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση και να ζητήσω από τον κύριο Ποθουλάκη να την σχολιάσει, σε σχέση με το πρώτο θέμα, το σοβαρό που έθεσε, σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΠΑ, το τι χρηματοδοτεί και το τι δεν χρηματοδοτεί, σύμφωνα με τον Κανονισμό που αναφέρθηκε.

Σε μια τελευταία συνάντηση που έγινε πριν από κάνα μήνα περίπου στο ΥΠΕΚΑ, στην οποία συμμετείχε ο Καλαφάτης, υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, ο Τριάντης, ο Σγουρός, η Διαχειριστικής Αρχή, Λέμας και οι υπόλοιποι, η ΕΥΔΑΠ, εμείς και η Ραφήνα, παρευρισκόντουσαν και δυο κοινοτικοί. Ο ένας ήταν υπεύθυνος χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κομισιόν και ο άλλος ήταν υπεύθυνος των τεχνικών προδιαγραφών και του περιβάλλοντος. Δεν θυμάμαι τα ονόματα τους, τα έχω γραμμένα πάνω. Εκεί λοιπόν τους κάναμε αναλυτική παρουσίαση των δικών μας των θέσεων. Δεν είπαν κουβέντα για το κατά πόσο χρηματοδοτούνται αυτές προδιαγραφές και οι προτάσεις που κάναμε. Σαν να μην ειπώθηκε τίποτα.

ΠΟΘΟΥΛΑΚΗΣ: Αν είναι ελεγκτές δεν τοποθετούνται, αν δεν είναι ελεγκτές και τους διέφυγε το θέμα είναι…

ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Δεν ήταν ελεγκτές. Ήταν πολιτικοί κομισάριοι, να το πω έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Αποσπόρης έχει ζητήσει το λόγο.

ΑΠΟΣΠΟΡΗΣ: Απλά ακούμε όλα τα γραφειοκρατικά, τα κόμματα, οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν, οι πολιτικοί που δεν παρεμβαίνουν, λες και υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Αν υπάρχουν να μου το πείτε και έμενα. Εδώ κυβερνάνε άλλοι. Είναι έτσι ή δεν είναι; Πρέπει να παραδεχτούμε μερικά πράγματα.

Είναι πάγια μου θέση σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ότι πρέπει να αρχίσουμε από το εσωτερικό δίκτυο, να φτιαχτεί πρώτα το εσωτερικό δίκτυο, που είναι το 50% του συνολικού έργου και μετά να βρούμε την τοποθεσία, να γυρίσουμε δηλαδή ανάποδα. Πολλοί λένε ότι δεν γίνεται. Με ποιον έχουμε μίλησε που δεν γίνεται; Έχουμε μιλήσει με τον Ράιχενμπαχ ή έχουμε μιλήσει με τους πολιτικούς και με τα κόμματα που λένε ότι δεν γίνεται; Γιατί να μην γίνεται; Μετά από τέσσερα χρόνια δεν ξέρουμε που θα πάει, θα το σκεφτούμε. Μπορεί να πάει στο διάστημα, δεν ξέρω, οι τεχνολογίες αλλάζουν. Μπορεί να γίνει τεταρτοβάθμια, δεκαβάθμια. Ας αλλάξουμε και λίγο να σκεφτούμε out of the box, που λένε και οι φίλοι μας, έξω από το κουτί της συγκεκριμένης σκέψης δηλαδή, να σταματήσουμε να μαλώνουμε μεταξύ μας και να έχουμε την ιδεοκαταληψία ότι ο κύριος Μάρκου έχει συμφέρον, ο κύριος Γιαννάτος έχει το δικό του συμφέρον, ο Βαγγέλης έχει το δικό του, ο Δήμαρχος έχει το δικό του και ας κοιτάξουμε το καλό του τόπου, της Αρτέμιδος και των Σπάτων, γιατί ο κόσμος είναι τόσο, μα τόσο απογοητευμένος που δεν θέλει να ακούσει τίποτα. Θέλει μόνο να δει. Ας φτιάξουμε την πρώτη σωλήνα εδώ στον κεντρικό δρόμο των Σπάτων ή της Λούτσας, για να μην μεροληπτώ υπέρ της μιας πόλης και μετά να προχωρήσουμε στο υπόλοιπο έργο. Θα βρεθούν και τα χρήματα, θα βρεθούν όλα.

Ο Δήμαρχος είναι πολίτικος μηχανικός και το ξέρει καλά, μπορείς να φτιάξεις πολλά σχέδια και το σπίτι να μην φτιαχτεί ποτέ. Βαλε το πρώτο λιθαράκι και σιγά σιγά προχώρα και όλα θα φτιαχτούν με τη βοήθεια στου θεού. Πολλοί από εδώ μέσα δεν πιστεύουν ούτε καν στο Θεό, τι να πω. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Τουτσίδης έχει ζητήσει το λόγο.

ΤΟΥΤΣΙΔΗΣ: Εγώ δεν θα το παίξω προστάτης, γιατί σε λίγο θα τραγουδάμε ποιος από τους προστάτες θα μας προστατεύσει. Άκουσα με σεβασμό όλους, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, άκουσα τον κύριο Γιαννάτο, άκουσα τις ερωτήσεις των συλλόγων και τις ανησυχίες τους.

Θα σταθώ σε αυτό που είπε ο κύριος Ποθουλάκης. Αυτό προβλέπει για  Β΄ βαθμού. Αυτός ήταν ο λόγος που οι δημοτικές αρχές της Αρτέμιδος δεν δεχτήκαν να γίνει το ΚΕΛ, λόγω δεύτερου βαθμού. Κάποια στιγμή λοιπόν επισκεφτήκαμε την Γενική Γραμματεία Υδάτινων Πόρων μια διαπαραταξιακή επιτροπή, είναι εδώ και ο κύριος Κασίμης, όπου από μόνοι τους πια αφού είδαν όλες αυτές αντιρρήσεις στον τότε Δήμο Αρτέμιδος, πρότειναν του τρίτου βαθμού και ετέθη το θέμα το συγκεκριμένο της χρηματοδότησης. Τότε λοιπόν είχαμε την διαβεβαίωση ότι η διαφορά ή αν χρειαστεί και όλη την κάλυψη του έργου θα μπει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γι’ αυτό λέω σήμερα δεν ξέρω τι γίνεται, εγώ λέω τι μας είπαν τότε κύριε Ποθουλάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Καραπιδάκης.

ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ: Σύμφωνα με μια έρευνα που έχω κάνει, έχω μπει σε πολλά site και έρευνες σε ένα άρτια κατασκευασμένο ΚΕΛ, τεχνικά μιλάμε πάντα, η σωστή λειτουργία του κυμαίνεται από δεκαπέντε έως μάξιμουμ είκοσι χρόνια. Μετά την παρέλευση αυτών των ετών χρειάζεται ή ανακατασκευή ή παρατηρούνται οι πρώτες αστοχίες.

ΒΛΑΧΟΣ: Το οποίο το γράφει και η μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν το γράφει, αλλά είναι μια έρευνα από τρεις διαφορετικές εταιρίες, οι οποίες είναι διεθνούς εμβέλειας εταιρίες. Αν θέλετε να πάτε στη σελίδα 27, το λέω γιατί με ρώτησε που το βρήκα. Αν θέλετε μπορώ να βγάλω μια φωτοτυπία και να σας το καταθέσω, δεν έχω πρόβλημα. Αυτό όσον αφορά την διάρκεια σωστής λειτουργίας του ΚΕΛ.

Αυτά που θα σας διαβάσω είναι η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας στην τελευταία Συνεδρίαση που κάναμε:

«Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι της Επιτροπής Διαβούλευσης, κληθήκαμε σήμερα εδώ για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που επί δεκαετίες ταλανίζουν το Δήμο μας. Αυτό του βιολογικού καθαρισμού.

Είναι βέβαιο πως και ο τελευταίος πολίτης επιθυμεί να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη και πρωτόγονη κατάσταση των βόθρων. Επίσης όμως είναι εξίσου βέβαιο πως κανένας πολίτης δεν επιθυμεί αυτή η κατάσταση να αντικατασταθεί με μια άλλη, όπως αυτή ενός ΚΕΛ το οποίο θα απειλεί καθημερινά στο διηνεκές την υγεία μας, θα απαξιώσει τις περιούσιες μας, θα δυσφημίσει τις επιχειρήσεις της περιοχής μας και τέλος θα μας υποχρεώσει στην ισόβια καταβολή σημαντικών πόσων για τη λειτουργία ενός δυσλειτουργικού και καταστρεπτικού ΚΕΛ.

Για όλους αυτούς τους σοβαρότατους λόγους μελετήσαμε το έγγραφο της 22ας Μαρτίου 2013 της ΕΥΔΑΠ προς τον Υπουργό Αναπληρωτή Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κύριο Καλαφάτη Σταύρο και εξαγάγαμε τα εξής συμπεράσματα:

  1. Η ΕΥΔΑΠ στην επιστολή της αυτή δεν αναφέρει σε κανένα σημείο την λέξη «απορρίπτεται», όσον αφορά τη Ψυτάλλεια. Άρα η πρόταση της Ψυτάλλειας δεν απορρίπτεται. Δεν έχει απορριφτεί.
  2. Σύμφωνα πάντα με την επιστολή αυτή τα λύματα της Παλλήνης, του Γέρακα και της Ανθούσας θα καταλήξουν στην Ψυτάλλεια. Αυτό είναι δεδομένο. Ήδη έχουν προχωρήσει και σε μελέτες κόστους. Ενώ τα λύματα των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων –Αρτέμιδος για λόγους κόστους δεν είναι εφικτή η σύνδεση τους με τη Ψυτάλλεια.
  3. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται και το αναφέρω όπως ακριβώς γράφεται: «Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και έχουν παρουσιαστεί από την ΕΥΔΑΠ στους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια Αττικής, ΟΤΑ κλπ) σε συναντήσεις μας καθώς και με τεχνικές μελέτες και έγγραφα. Οι άνθρωποι δηλαδή έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά. Ερώτημα: Γιατί εμείς ως Ομοσπονδία δεν έχουμε κανένα έγγραφο για τις συναντήσεις αυτές και για τις μελέτες; Τι ακριβώς έχουν συζητήσει και τι έχουν συμφωνήσει
  4.  Στα συμπεράσματα της επιστολής στη σελίδα 3, παρ. 5, αναφέρει πως τα λύματα πολυπληθών περιοχών των υπόψη Δήμων θα μεταφέρονται για επεξεργασία σε άλλη λεκάνη από αυτή στην οποία παράγονται και εκρέουν, επεξεργασμένα σε ευαίσθητο αποδεκτή, δηλαδή θάλασσα, άρα ο αγωγός θα καταλήγει στη θάλασσα,  όπως είχε χαρακτηριστεί ο Σαρωνικός, σε αντίθεση με τον Ευβοϊκό. «

Προσέξτε τι μας λένε, ότι εμείς είμαστε οι αποδέκτες των ακαθαρσιών, να μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά. Ο Ευβοϊκός. Ο οποίος λέει δεν χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητος αποδέκτης, γιατί έχει μεγάλο βαθμό αυτοκαθαρισμού. Να φέρουμε όλα τα λύματα της περιοχής στον Ευβοϊκό Κόλπο. Όλης της Αττικής. Εδώ η επιστολή μας δηλώνει ξεκάθαρα, αναμφισβήτητα και χωρίς περιστροφές, ότι θα υπάρχει αγωγός που θα εκρέει στη θάλασσα μας. Και καταλήγει:

Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι της Επιτροπής Διαβούλευσης, όπως αντιλαμβάνεστε το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ίσως το σοβαρότερο που έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει η πόλη μας και θα αντιμετωπίζει στο μέλλον και δεν αφορά μόνο εμάς αυτή την στιγμή, αλλά αφορά τα παιδιά μας και ενδεχομένως και τα εγγόνια μας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς την απόφαση που θα πάρουμε.

Κατόπιν όλων αυτών η Ομοσπονδία προχώρησε σε μια απόφαση η οποία λέει:

«Δεν δέχεται να γίνει αποδεκτή άλλη λύση πλην αυτής της Ψυτάλλειας. Η λειτουργία ενός πιθανού δυσλειτουργικού ΚΕΛ στην περιοχή μας θα έχει τα καταστροφικά αποτελέσματα τα οποία προανέφερα(εκροή στη θάλασσα, λυματολάσπη, καταστροφή περιβάλλοντος κτλ). Ως εκ τούτου η θέση της Ομοσπονδίας είναι μια, μοναδική και ξεκάθαρη. ΚΕΛ όχι στην Αρτέμιδα, εκροή όλων των λυμάτων, σύνδεση με την Ψυτάλλεια».

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Γιαννάτος έχει ζητήσει το λόγο.

ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ: Μια επισήμανση σαν ειδικός θα  κάνω. Δεν έχει σημασία ο δεύτερος βαθμός, που είπε και ο κύριος Ποθουλάκης ότι θα είναι δεύτερου βαθμού. Και τρίτου να ήταν και δεκάτου και χιλιοστού βαθμού να ήταν, αποστειρωμένα δεν θα είναι. Μην σας κοροϊδεύουν, γιατί λέει με αποστείρωση είδα. Παλιά οι γιατροί τα εργαλεία τα βράζαμε στους ογδόντα, ενενήντα βαθμούς. Το καταργήσαμε. Παίρνουμε κλιβάνους και βάζουμε  τα εργαλεία στο κλίβανο στους εκατόν είκοσι βαθμούς, μέχρι και χίλιους, χίλιους εκατό. Υπάρχουν θερμοάντοχα μικρόβια, που χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία για να καταστραφούν.

Δεν διαφωνώ με τον κύριο Ποθουλάκη. Είπε ο κύριος Ποθουλάκης ότι η ΕΥΔΑΠ χρηματοδοτεί δεύτερου βαθμού. Συμφωνώ , αλλά λέω το πρόβλημα δεν είναι τι βαθμού θα είναι. Βέβαια όσο πιο ανώτερος είναι ο  βαθμός θα είναι πιο καθαρά, δεν θα βγαίνουν κόπρανα. Αλλα πάντα θα είναι επικίνδυνα τα λύματα, δεν αποστειρώνονται. Τα μικρόβια σκοτώνονται με υψηλή θερμοκρασία. Θα το βράζουν το νερό; Θα Εξατμίζεται, δεν θα μείνει νερό. Δεν γίνεται με τις υπεριώδεις ακτίνες και ό,τι άλλο λένε. Απολύμανση γίνεται. Άλλο η απολύμανση, άλλο η αποστείρωση. Η αποστείρωση είναι αδύνατη, ότι βαθμού και αν είναι ο βιολογικός.

Να ξέρουν να απαντάνε όταν λένε ότι θα το αποστειρώνουν το νερό και θα ποτίζουμε, να τους απαντάνε ότι είναι αδύνατον αυτό και είναι ακατάλληλο το νερό και θα πέφτει υποχρεωτικά στη θάλασσα. Αυτό να το έχετε υπόψη σας. Δεν γίνεται χωρίς να πέφτει στη θάλασσα.

[..]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Τούντας.

ΤΟΥΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Καλησπέρα σας. Δεκατρία χρόνια η πόλη των Σπάτων και της Αρτέμιδος παλινωδεί αν πρέπει και που πρέπει να γίνει ο βιολογικός. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι ο βιολογικός πρέπει να γίνει άμεσα, το δυνατόν συντομότερο. Οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει, τα λύματα βγαίνουν στους δρόμους, το ξέρουν όλοι πολύ καλά. Κάποιοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα βυτιοφόρα και τα αδειάζουν στους δρόμους, κυκλοφοράνε τα λύματα μέσα στην πόλη. Μπορεί ακόμα και επιδημία να έρθει στους καιρούς τους σημερινούς. Άρα πιστεύω ότι ο βιολογικός πρέπει να γίνει άμεσα.

Το θέμα είναι το που θα γίνει. Πάλι για το που, ακούω χρόνια τώρα, άλλοι λένε στο Πλατύ Χωράφι, άλλοι στη Ψυτάλλεια, άλλοι σε άλλο μέρος. Απορώ, κάποιος τεχνοκράτης της ΕΥΔΑΠ, γιατί αυτή θα φτιάξει το έργο φαντάζομαι, κύριε Μάρκου η ΕΥΔΑΠ δεν το χρηματοδοτεί το έργο;

ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΟΥΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Υπεύθυνος φορέας ελληνικός ποιος είναι για το έργο;

ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Η Περιφέρεια Αττικής.

ΤΟΥΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Έχει στείλει κάποιον τεχνοκράτη να μας εξηγήσει εδώ πέρα, να λύσουμε όλες τις απορίες μεταξύ μας, αντί να συζητάμε και να συζητάμε ξανά τα ίδια και τα ίδια κάνοντας το χαλασμένο τηλέφωνο, χωρίς να έχουμε καθαρή και ξεκάθαρη ενημέρωση;

Άλλα ακούμε από τον κύριο Ποθουλάκη, άλλα από τον κύριο Γιαννάτο, άλλα από τον Αντιδήμαρχο, άλλα από τον Δήμαρχο. Εν πάση περιπτώσει να έχει η πόλη, οι πολίτες, η Διαβούλευση, οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, που ενδιαφέρονται πάρα πολλοί, μια ξεκάθαρη άποψη. Επίσης ο κύριος Αντιδήμαρχος έθεσε σαν επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να πάρουμε τα λύματα μας από τα Σπάτα και τη Λούτσα και να τα πάμε στη Ψυτάλλεια. Είναι ένα επιχείρημα σωστό. Νομίζω πως το αεροδρόμιο όμως δεν έγινε για να εξυπηρετεί ταξιδιωτικά τους σπαταναίους και τους λουτσιώτες. Έγινε για να εξυπηρετεί όλη την Αθήνα, τους ρύπους όμως τους τρώει η Αρτέμιδα και τα Σπάτα.

Εν πάση περιπτώσει, αν έρθει το αεροδρόμιο, αν έρθει αύριο και το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και να βγαίνει στη Λούτσα, να φέρουν και τα σκουπίδια μας γιατί δεν πρέπει να τα πηγαίνουμε αλλού και να είμαστε μια πάρα πολύ ωραία πόλη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

[..]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Παπαστεφάνου.

ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ: Ένα θέμα ήθελα να βάλω, αλλά τώρα που έβαλε αυτό ο κύριος Ποθουλάκης το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Δηλαδή θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια απόφαση και μέσα σε αυτή την απόφαση από κάτω να διατυπώνονται και όλες οι προτάσεις όλων των άλλων που θέλουν να βάλουν τις θέσεις τους και να γράφονται στο πρακτικό που θα βγάλουμε. Άρα δεν είναι θέμα αν επιτρέπεται ή αν δεν επιτρέπεται. Είναι θέμα αν θέλουμε ή δεν θέλουμε.

Ρώτησα τον Αντιδήμαρχο προηγουμένως αν η Δημοτική Αρχή βάζει ως προϋπόθεση την μη ύπαρξη αγωγού στη θάλασσα. Όμως αν το βάζει, όπως το θέτουν και όσοι σύλλογοι μίλησαν εδώ μέσα, νομίζω ότι δίπλα μας, στο άλλο ΚΕΛ, της Παιανίας, μέσα στον κόλπο μας προγραμματίζεται να πέσει ένας τέτοιος αγωγός και ένας αγωγός δευτεροβάθμιας επεξεργασίας και όχι αυτό που λέμε εμείς ότι θέλουμε να κάνουμε, μιας καλύτερης επεξεργασίας. Θα ήθελα τουλάχιστον, αν είναι και θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως το θέτουν και οι σύλλογοι, να προσπαθήσουμε επέμβουμε εκεί, να δώσουμε μια άλλη λύση. Ο κόλπος είναι ένας, τα σπίτια είναι πολύ πιο κοντά τα δικά μας από των κατοίκων του Πόρτο Ράφτη στον αγωγό που θα βγει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να απαντήσω και σε δυο τρεις ερωτήσεις ή παρατηρήσεις που έγιναν, ειπώθηκε να πούμε τι έχει συμφωνηθεί. Έγινε ξεκάθαρο από την αρχή, σας το είπε ο κύριος Αντιδήμαρχος, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Ό,τι συμφωνηθεί θα έρθει και στην Επιτροπή Διαβούλευσης και στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί θα κριθούν όλα. Εμείς ούτε έχουμε κρύψει, ούτε θα κρύψουμε τίποτα.

Επαναλαμβάνουμε, σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο είχαμε ως Δημοτική Αρχή, σε αυτό στηριζόμαστε, σύμφωνα με τις αρχές που σας είπε ο κύριος Μάρκου προηγουμένως, σε αυτές στηριζόμαστε και για οτιδήποτε φτάσει στο σημείο που θα χρειαστεί να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις θα τις συζητήσουμε πάλι εδώ, όλοι μαζί. Ένα περίγραμμα πιστεύω ότι έγινε κατανοητό, ακουστήκαν όλες οι απόψεις, έχουν καταγραφεί και επαναλαμβάνω ότι δεν έχει τελειώσει το ζήτημα. Θα επανέλθει όταν έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση και κατάληξη για το έργο αυτό και καθένας εκεί τότε θα πάρει τις ευθύνες του και εκεί ο καθένας τότε θα κρίνει για τα παιδιά του και για το μέλλον του ό,τι θεωρεί καλύτερο.

ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ: Υπάρχει στο σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής η περίπτωση της Ψυτάλλειας; Το σκέφτεται, το συζητάει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Καραπιδάκη εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και δεν απορρίπτουμε και την Ψυτάλλεια. [..]

 

Ολόκληρα τα πρακτικά 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 16-5-20.

Tagged with: , , , , , , , , , , ,
Posted in Γενικά στοιχεία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Επικοινωνία
Για απορίες ή συμμετοχή επικοινωνήστε με το e-mail μας viologikoskatharismosspata@gmail.com Ακολουθήστε μας στο twitter στο @viologikoskatha
Ετικέτες
Άννα Ραφτοπούλου Αγγελική Ραγκούση Αμαλία Τόκα Βαγγέλης Μπουρνούς Βασίλης Πιστικίδης Βλάχος Γαργαλιάνοι Γιάννης Σγουρός Γιώργος Γαβρίλης Γιώργος Γκινοσάτης Γιώργος Κουλοχέρης Γιώργος Μπέκας Δήμος Κορωπίου Δήμος Μαρκοπούλου Δήμος Παλλήνης Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμος Σπάτων-Αρτέμ Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου. Δημήτρης Πνευματικάτος Δημήτρης Στάμου Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής ΕΣΠΑ ΕΥΔΑΠ Ευάγγελος Μαυρουδής Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ηράκλειο Θανάσης Μαργέτης ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι Κομισιόν Κορωπί Κρήτη Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης Κώστας Λιανός Λακαθέλα Μαρία Ζήση Μαρία Λοϊζίδου Μαρκόπουλο Νίκος Κρόκος Πάτρα Πέτρος Πουλάκης Πέτρος Φιλίππου Παιανία Παλλήνη Περιφέρεια Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής Πλατύ Χωράφι Ποθουλάκης Ραφήνα Ρόδος Σπάτα-Αρτέμιδα Σταύρος Κατραμάδος Σωτήρης Γιαννάτος Τριάντης Τυράκης ΥΠΕΚΑ ΧΥΤΑ Χρήστος Μάρκου Χρήστος Σερέτης Χρήστος Τσαντήλας Ψυττάλεια αποτελέσματα αστοχία βίντεο βιολογικός καθαρισμός δίκτυο αποχέτευσης δημοτικό συμβούλιο επιπτώσεις επιχειρήματα ευρωπαϊκή επιτροπή λιμάνι παρασκήνιο προβλήματα πρόστιμα συνέντευξη τύπου

Εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνεται ενημερώσεις από αυτό το blog.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: